Alkoholizam i mladi Evropljani

Sve veći broj evropskih zemalja suočen je sa problemom alkoholizma među tinejdžerima. Prema istraživanjima, mladi počinju da piju između 11. i 13. godine.

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2009.

19:55

Default images

Mladi Danci piju više od svojih vršnjaka iz Evrope. Opijanje je suština dobre zabave i među italijanskim tinejdžerima, pa ne pomažu mnogo ni upozorenja lekara da je tanka linija između hitne pomoći i zabave.

Pred izlazak u grad, 14-godišnjaci u Danskoj najčešće organizuju žurku u svojoj kući, jer u gradu ne mogu da kupe alkohol.

Roditelji im, prema njihovim rečima, dozvoljavaju da piju kod kuće:

“Popio sam 20 Brizera i to je potpuno u redu, jer ovo piće sadrži mali procenat alkohola.”

“Sve je ovo u redu. Dobro sam. Još mogu da kontrolišem pokrete i znam ko sam. Tako da je sve u redu.”

Roditelji su svesni da je alkohol opasan, ali tvrde da nemaju mnogo izbora.

“Ako im ne dozvolimo da da se okupe kod kuće, i popiju nešto alkohola, šta je alternativa. Počeće da nas lažu i odlaze u pabove, a ko će im tamo pomoći", stav je jednog danskog oca.

Nacionalni institut za zdravlje upozorava da su duvan i alkohol najveća opasnost po zdravlje Danaca i da bi vlasti morale ozbiljno da se pozabave problemom.

Vlasti odgovaraju da zabrana prodaje alkohola nije rešenje, već razvijanje svesti koliko je konzumiranje alkoholnih pića štetno po zdravlje, posebno kod mladih Danaca.

Sve veći broj njihovih vršnjaka u Italiji vikend provodi opijajući se u noćnim klubovima.

Već sa 16 godina Italijani slobodno mogu da kupe alkoholno piće u barovima ili samoposlugama.

Ono što zabrinjava jeste činjenica da to čine čak i znatno mlađi.

Lekari iz urgentne službe u Milanu kažu da se bar jednom u dve nedelje dogodi da mladić ili devojka budu dovedeni u alkoholnoj komi. U hitnoj pomoći sve češće završavaju i klinci od 12, 13 godina.

Milano je zbog sve većeg problema akoholizma kod mladih u julu uveo kaznu od 500 evra za mlađe od 16 godina koji poseduju ili konzumiraju alkohol, kao i za one koji im prodaju alkohol.

Psiholozi objašnjavaju da je masovno reklamiranje alkoholnih pića i pojava gaziranih napitaka sa alkoholom namenjenih upravo mladima dovela do porasta alkoholizma među mladima.

Evropska unija najavljuje da razmatra predloge da se uvede zabrana konzumiranja pića za mlađe od 18 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: