Beriša: Kfor garant bezbednosti

Premijer Albanije Salji Beriša izjavio je danas da su međunarodne mirovne snage garant bezbednosti ne samo na Kosovu već i u regionu.

Izvor: Beta

Sreda, 07.10.2009.

14:05

Default images

Tokom susreta sa komandantom Kfora, nemačkim generalom Markusom Bentlerom, Beriša je odgovarajući na pitanje o mogućnosti učešća pripadnika oružanih snaga Albanije u sastavu Kfora, rekao da pripadnici Vojske Albanije mogu biti deo misije Kfora, ali da za sada nisu za to zainteresovani.

Komenatarišući izjavu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da je zabrinut zbog Berišine izjave da Albanci na Balkanu treba da se ujedine, premijer Albanije je istakao da je Lavrov rekao nešto što nije tačno i izrazio uverenje da su reči ruskog ministra loše prevedene.

Drugog dana posete Kosovu albanski premijer je sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem položio venac na grob Adema Jašarija, prvog komandanta OVK i obišao njegovu porodicu u selu Prekaze u opštini Srbica.
Salji Beriša (FoNet, arhiv)
Beriša je posetu Kosovu završio u Prizrenu gde mu je dodeljena titula počasnog građanina.

On je izjavio da mu je to priznanje utoliko draže jer taj grad ima veliki značaj za albanski narod, odmah posle Kruje - rodnog grada Skenderbega.

Beriši je danas titula počasnog građanina dodeljena na svečanoj sednici Skupštine opštine Prizren.

Albanski premijer je rekao da je u Prizrenu "utemeljena nezavisnost Albanije i Kosova"i da je "ideal Prizrena opstanak albanskog naroda" .

Beriša je dodao da je Prizren primer suživota i harmonije pošto tu žive i Bošnajci, Turci i Romi.

"Ovde i u Đirokastru narod ima dve velike škole slobode i prava manjina. Ja sam vrlo ponosan zato što vi na Kosovu i pored velikih izazova ispunjavate standarde slobode i prava građana. To je velika obaveza većine i pitanje demokratije, što je u svom planu za Kosovo zapisao veliki finski državnik Marti Ahtisari", ukazao je Beriša.

Albanski permijer je obećao da će se juče potpisani sporazumi Albanije i Kosova sprovesti u potpunosti, radi "olakšanja" života svih građana.

Premijer Kosova Hašim Tači zahvalio je svom albanskom kolegi za "spajanje Kosova sa Tiranom i primorjem novoizgrađenim autoputem".

"Mi smo zajedno izvojevali slobodu Kosova, izgradili smo i oglasili nezavisnost Kosova i dobijamo priznanja iz celog sveta. Radimo zajedno da promenimo i Albaniju i Kosovo. Zahvaljujemo za izgradnju autoputa i obećavam vam da brojimo dane kada će početi izgradnja autoputa Vrbnica-Merdare", rekao je Tači.

Beriša je posle ceremonije u pratnji Tačija prošetao centralnim prizrenskim trgom Šadrvanom gde je srdačno pozdravljen. Posle dvosatnog boravka u gradu na Bistrici, otputovao je za Albaniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: