Piter Fejt: Novi poziv Srbima

Specijalni izaslanik Evropske unije na Kosovu Piter Fejt ponovo je pozvao Srbe da izađu na lokalne izbore zakazane za 15. novembar.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 07.10.2009.

09:30

Default images

Fejt kaže da na izborima očekuje veću izlaznost nego ranije i kaže da će rezultati morati da se poštuju. "Sudeći po istraživanjima, očekujemo da izlaznost na izborima bude veća nego ranije. Lokalni izbori su prilika za srpsku zajednicu da prigrabi prava autonomije u opštinama sa srpskom većinom”, naveo je on.

“U slučaju malog odziva ta prilika će biti propuštena, jer će vlast u njima preuzeti albanska zajednica”, rekao je Fejt.

Da će na izbore izaći veći broj Srba nego ranije smatra i predsednik Pokrajinskog odbora Srpskog pokreta obnove za Kosovo i Metohiju Ranđel Nojkić. Izlazak na izbore od životne je važnosti za Srbe i za njihov opstanak, kaže Nojkić.

"U institucijama se brane interesi i funkcionisanje institucija Srbije na prostoru Kosova i Metohije. To je osnovni problem ukoliko se ugase te institucije, a mi ćemo ih na ovakav način ugasiti, onda se pitam kako ćemo onda da funkcionišemo”, kaže Nojkić.

“To je osnovna stvar zbog koje sam ja govorio da treba da se učestvuje na ovim izborima”, rekao je on.

Nojkić je ponovio da učestvovanje na kosovskim izborima ne znači priznavanje nezavisnosti Kosova.

Bogdanović: Nema uslova za izlazak na izbore

Ministar za Kosovo i Methiju Goran Bogdanović ponovio je danas da je stav predsednika i Vlade Srbije principijelan i jasan da ne postoje uslovi da Srbi izađu na lokalne izbore na Kosovu.

"Vlada Srbije i predsednik su na vreme izašli sa potpuno jasnim stavom da ne postoje uslovi da se održe izbori i da srpwka zajednica učestvuje na njima", kazao je Bogdanović na konferenciji za novinare u Beogradu.

"Stav je jasan i principijelan, nema nikakve dileme ni prostora za sumnju u suprotno", kazao je Bogdanović i dodao da je dobro što su se čelnici države po tom pitanju izjasnili još pre tri meseca.

Prema njegovim rečima, vlada ima hrabosti da to kaže, kao što ju je imao i predsednik Srbije 2004. godine kada je kosovske Srbe pozvao da izađu na izbore.

Bogdanović je dodao da bi on sigurno bio prvi čovek koji bi pozvao Srbe na izbore kada bi oni bili u njihovom interesu.

"Kad bih smatrao da su izbori u interesu srpskog naroda, prvi bih rekao javno da treba to da učine", kazao je ministar i dodao da je izbore 15. novembra, za razliku od ranijih koje je raspisivao UNMIK, prvi put raspisala Vlada Kosova koju Srbija ne priznaje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: