U Srbiji sedam odsto dece ima astmu

U Srbiji sedam odsto dece, ali i svaki dvadeseti odrastao stanovnik ima astmu, ipak ova statistika nas, u odnosu na ostale zemlje, stavlja u dno lestvice.

Izvor: B92

Utorak, 29.09.2009.

18:43

Default images

Lekari ističu da je astma i dalje tabu tema u Srbiji i da bi trebalo više raditi na edukaciji roditelja posebno u septembru i oktobru, jer se u ovim mesecima najčešće pogorša stanje deteta kod kog je dijagnostikovana astma.

Sedmogodišnjem Davidu Vukajloviću sa samo godinu dana dijagnostikovana je astma. On redovno sa roditeljima dolazi na kontrole. Ove godine zbog toga što je krenuo u školu lekari su im savetovali da na kontrolu dođu u septembru ili oktobru, jer se tada napadi astme kod dece školskog uzrasta češće javljaju.

U toku letnjih meseci terapija se zbog smanjenja tegoba često ukida, pa kada đaci nepripremljeni ponovo dođu u kontakt sa virusima i prašinom dolazi do pogoršanja.

“Pa znate kako, teško je, ali sam se vremenom navikla. Sada prihvatam to kao nešto normalno, on uzima svoju terapiju i dolazimo jednom mesečno ovde na kontrolu”, kaže Danijela Vukajlović.

Astma je hronična bolest disajnih puteva, čiji su simptomi zviždanje u grudima, otežano disanje, stezanja u grudnom košu i kašalj.

Na razvoj ove bolesti utiče i sredina u kojoj dete odrasta, ali veliku ulogu ima i nasledni faktor, ističu lekari u Dečjoj bolnici za plućne bolesti i tuberkulozu.

“Pre svega, deca kod koje je alergijska komponenta prisutna još u prvim mesecima rođenja. Na primer ekcem, ospe. To dete će i kasnije imati alergijske probleme. Pored toga ako je neko od roditelja sklon alergijama, već moramo da vodimo više računa o tom detetu”, kaže dr Zorica Živković, načelnica odeljanja dečje pulmologije.

U Srbiji čak sedam odsto dece, kao i svaki dvadeseti odrastao stanovnik pati od ove hronične bolesti. Niš ima najviše obolelih, Beograd je u sredini liste sa oko dvadeset osam hiljada dece koja imaju astmu, dok je najmanji broj osoba sa ovim simptomima u Vojvodini.

“Najčešće se uspostavlja dijagnoza negde između pete i sedme godine. Tada najčešće dajemo pozitivnu dijagnozu, jer simptomi nisu bili prepoznati, ili tako dramatični. Što se mlađih pacijenata tiče, kod njih testovi mogu biti skroz negativni, ali o njima ipak treba voditi računa”, kaže dr Zorica Živković, načelnica odeljanja dečje pulmologije.

U odnosu na svetsku statistiku, prema broju obolelih Srbija se nalazi u dnu lestvice, dok sa oko 30 odsto obolelih prednječe Velika Britanija, Novi Zeland i Australija.

Ipak lekari upozoravaju da je astma u Srbiji još uvek tabu tema i da roditelji često ne žele da priznaju da njihovo dete ima ovu bolest.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: