MMF: Azija prednjači u oporavku

Azijske zemlje prednjače u globalnom privrednom oporavku ali je on i dalje veoma spor, izjavio je izvršni direktor MMF Dominik Štros-Kan.

Izvor: Beta

Sreda, 16.09.2009.

12:15

Default images

Štros-Kan je, u intervjuu za poljski dnevni list "Politika", istakao kako MMF ne očekuje da globalna privreda zapadne u recesiju po drugi put u toku aktuelne krize, preneo je Rojters.

"Svetska privreda počinje da se oporavlja. Najnoviji podaci potvrđuju globalnu ekonomsku stabilizaciju, pri čemu je nekoliko zemalja već počelo da beleži rast", rekao je prvi čovek MMF-a i dodao da je Azija najviše napredovala na tom putu, ali se situacija poboljšava i u Americi i zapadnoj Evropi.

Uprkos tome, verovatno je da će stopa nezaposlenosti u budućnosti rasti, izjavio je Štros-Kan.

"Oporavak je veoma spor. Privatna tražnja je i dalje slaba, a finansijske tenzije sprečavaju rast potrošnje. Ipak, u MMF-u ne očekujemo da će u okviru aktuelne krize još jednom doći do recesije", zaključio je čelnik Fonda.

OECD: Rekordna nezaposlenost u klubu bogatih

Iduće godine nezaposlenost u industrijski razvijenim zemljama premašiće ovogodišnju i dostići rekord od Drugog svetskog rata jer će svetska ekonomija u 2010. biti u fazi samo skromnog oporavaka, prognozira Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Stopa nezaposlenosti u 30 članica kluba bogatih, kako zovu OECD, biće deset odsto, što znači da će u drugoj polovini sledeće godine bez posla biti 57 miliona ljudi, procenjuje OECD u izveštaju o perspektivama zaposlenosti koji je danas objavljen.

Do sada rekordna stopa nezaposlenosti od 8,3 odsto registrovana je junu, naveo je OECD i upozorio na mogućnost da za svođenje nezaposlenosti na nivo pre krize budu potrebne godine.

Prema podacima iz juna, među zemljama OECD-a stopa nezaposlenosti se kreće od 3,3 odsto, kolika je u Holandiji, do 18,1 odsto u Španiji. U SAD je junska stopa bila 9,5 odsto, a u EU 8,9 odsto.

OECD je navela i da se od kraja 2007. armiji nezaposlenih priključilo gotovo 15 miliona ljudi.

"Pred nama je velika neizvesnost a stanje na tržištu rada će se izgleda pogoršati narednih meseci", ističe se u izveštaju OECD i dodaje da će se, ako tako bude, broj nezaposlenih za manje od tri godine povećati za više od 25 miliona ljudi.

OECD je od vlada zatražio da povećaju potrošnju za programe na tržištu rada, poput podrške onima koji traže posao, obuke ili pomoći nezaposlenima da nađu radno mesto.

Veća potrošnja za povećanje zaposlenosti je opravdana, čak i kada su javne finansije neke zemlje limitirane zbog stimulativnih programa za borbu sa globalnom recesijom, zaključuje se u novom izveštaju OECD-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: