SZO: Kriza i grip najveće pretnje

Glavne teme zasedanja Svetske zdravstvene organizacije za Evropu su uticaj svetske ekonomske krize na zdravlje građana i preteća pandemija novog gripa tipa A.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 16.09.2009.

01:51

Default images

Ministar zdravlja Srbije Tomiica Milosavljević je izjavio u Kopenhagenu da u vezi s novim gripom "nema praktičnih preporuka" SZO, ali da "ima značajnih novih činjenica koje će uticati na prilagođavanje planova država članica".

"Veoma je bilo korisno razmeniti iskustva sa zvaničnicima iz Velike Britanije i Španije, koje su imale najveći broj obolelih i koje su imale najveći broj smrtnih slučajeva i iz čijeg iskustva ima značajnih pouka koje će primeniti i druge zemlje, pa i Srbija", kazao je Milosavljević. On je kazao da su organizovane panel diskusije o uticaju svetske ekonomske krize na zdravlje građana Evrope i zdravstvene sisteme, kao i o pretećoj pandemiji novog gripa tipa A.

Ministar zdravlja Srbije učestvovao je na obe panel diskusije i govorio o iskustvima Srbije.

On je kazao i da je na 59. zasedanju Svetske zdravstvene organizacije za Evropu govorio u ime devet zemalja jugoistočne Evrope, odnosno u ime zdravstvene mreže jugoistočne Evrope.

Na zasedanju je izabrana i nova direktorka SZO Žužana Jakab iz Mađarske. Ona će tu funkciju obavljati u narednih pet godina.

Žužana Jakab je do sada bila na mestu direktora Evropskog centra za kontrolu bolesti, a nedavno je bila gošća Ministarstva zdravlja Srbije.

Ona je boravila u Srbiji povodom priprema zdravstvenog sistema Srbije za Univerzijadu i druge masovne događaje.

Zasedanje Regionalnog komteta SZO trajaće do četvrtka, 17. septembra.

“H1N1 je virus ekstrema"

Virus H1N1, uzročnik novog gripa, je "virus ekstrema" koji ne zna za osrednjost, izjavila je direktorka Svetske zdravstvene organizaicje Margaret Čen.

Ona je objasnila da taj virus u većini slučajeva ostaje bezopasan, ali da u težim slučajevima zahteva veoma specifične i intenzivne mere lečenja, preneo je francuski nedeljnik "Nuvel observater".

Čenova je istakla i da su pacijenti iz rizične kategorije stanovništva, kao što su trudnice ili osobe oslabljenog imunološkog sistema, izloženi velikoj opasnosti u zemljama kojima nedostaju zdravstveni radnici i sredstva za lečenje.

Evropska komisija, izvršni organ EU, je istovremeno potvrdila da vakcinacija ostaje jedan od najdelotvornijih načina za sprečavanje širenja pandemije gripa H1N1.

Komisija je saopštila i da je usvojila strateški dokument za pomoć zemljama članicama EU u efikasnoj borbi protiv gripa H1N1 i istakla značaj čvrste saradnje među članicama Unije u svim segmentima borbe protiv pandemije kako bi se ograničile njene posledice.

Izvršni organ EU je objavio i izradu pet radnih dokumenata svojih službi koje se bave razvojem vakcine protiv gripa, strategijama vakcinacije, kupovinom vakcina, informisanjem javnosti i ukazivanjem pomoći zemljama u razvoju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: