Berlin traži frekvenciju za Vijesti

Nemačka ambasada u Podgorici je saopštila da je potrebno stvoriti zakonske uslove kako bi Televizija Vijesti dobila frekvenciju.

Izvor: Beta

Sreda, 19.08.2009.

19:46

Default images

Ambasada je ocenila da je položaj crnogorskih medija koji kritikuju rad vlade sve više zabranjavajući. "Okruženje u kojem predstavnici štampe i NVO deluju u Crnoj Gori treba još znatno da se poboljša. Nemačka će se u okviru daljeg procesa približavanja Crne Gore EU aktivno angažovati kako bi ta država u potpunosti ispunila standarde", navodi se u saopštenju ambasade.

Dodaje se da u poslednje veme sve više zabranjava odnos prema medijima koji kritikuju rad vlade. "U to se pre svega ubrajaju i fizički napadi na novinare koji kritikuju rad vlade", navodi se u saopštenju.

"Takođe, tu su i kriterijumi prema kojima se dodeljuju frekvencije, a koji još nisu dovoljno jasno regulisani. Dakle, potrebno je stvoriti okvirne zakonske uslove što je pre moguće", ocenjuje nemačka ambasada.

I američka Ambasada u Podgorici izrazila je zabrinutost zbog odlaganja dodele frekvencije TV Vijesti, u jučerašnjem saopštenju.

TV Vijesti dve godine ne može da dobije frekvenciju za Podgoricu i još nekoliko gradova, iako ispunjava sve zakonske uslove.

Agencija za radio-difuziju (ARD) danas je saopštila da nema veze sa odlaganjem sprovođenja tendera za slobodne televizijske frekvencije u Crnoj Gori.

Predsednik Saveta Agencije Zdravko Uskoković kazao je da je do novog zakona o elektronskim komunikacijama bila jasna procedura kako se raspisuje tender, ko ga raspisuje, ko odobrava i ko daje frekvencije.

"I pored upozorenja koje smo davali prilikom donošenja tog zakona da postoji pravna praznina, vlada je predvidela neku novu agenciju za praćenje medijskih sadržaja, koja u celoj toj novoj proceduri ima ulogu da daje saglasnost za raspisivanje tendera", pojasnio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: