UN: Pojava blagog El Ninja

Blag El Ninjo razvio se u Tihom okeanu i mogao bi da dovede do neuobičajenih vremenskih prilika, saopštila je Svetska meteorološka organizacija (SMO).

Izvor: Beta

Sreda, 19.08.2009.

17:09

Default images

Predstavnik SMO Rupa Kumar Koli je istakao da je površina mora u delovima Tihog okeana u blizini ekvatora za manje od jednog stepena toplija nego uobičajeno i dodao da će pojava El Ninja verovatno značiti i slabiju sezonu uragana na Atlantskom okeanu.

"Ovo je blag do umeren oblik El Ninja i ne može se po snazi porediti sa onim iz 1997. godine", rekao je Koli novinarima agencije AP, podsećajući na sistem koji se razvio pre 12 godina i usmrtio na stotine ljudi širom sveta i pričinio štetu koja se meri milijardama dolara.

Koli je dodao da je teško predvideti sve moguće efekte sadašnjeg El Ninja, ali da bi vreme u istočnoj Africi moglo da bude suvlje od uobičajenog, kao i da će nacionalne meteorološke organizacije u svetu pratiti posledice.

Pojava El Ninja je prvi put primećena u junu i julu, a procenjuje se da će trajati i u prvom tromesečju sledeće godine, rekao je Koli.

"Dalje od toga, model za predviđanje nije pouzdan", rekao je Koli.

El Ninjo predstavlja periodične promene u atmosferi i na površini mora u tropskim delovima Tihog okeana, a na španskom znači dečak, jer se uz obale Južne Amerike javlja najčešće oko Božića.

El Ninjom se naziva period kada je površina okeana toplija, a La Ninja (devojčica) je period kada je površina vode hladnija od uobičajenog i smenjuju se na svakih tri do osam godina.

Posledice El Ninja se osećaju u vidu poplava, suša i drugih vremenskih nepogoda širom sveta, a u Atlantskom okeanu se opažaju 12 do 18 meseci posle pojave u Pacifiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: