LDP i NUNS za medijsku strategiju

Srbiji je potrebna medijska strategija kojom će se definisati pravac razvoja medija i stvoriti uslovi za donošenje konkretnih zakona, saopštili su LDP i NUNS.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 19.08.2009.

16:57

Default images

U saopštenju sa prvog sastanka u okviru konsultacija o medijskoj reformi, LDP i NUNS su se saglasili da je neophodno uređivanje medijske oblasti, zakonodavstva i prakse koja bi dovela do uspostavljanja otvorenog, demokratskog i održivog sistema medijskih odnosa, sloboda i prava i zaštite javnog i demokratskog interesa.

Postignuta je i saglasnost da LDP razgovara s predlagačima izmena Zakona o javnom informisanju pre glasanja o tom aktu u Skupštini Srbije kako bi se usvojili amandmani i taj zakonski predlog postao prihvatljiv za medije i javnost.

U saopštenju je navedeno da LDP i NUNS traže neodložan izbor svih preostalih članova Saveta Republičke radio-difuzne agencije (RRA) u demokratskoj proceduri, a na osnovu predloga strukovnih udruženja i ostalih autonomnih predlagača, u skladu sa zakonom i najboljom razvijenom praksom društava u kojima funkcionišu slična nezavisna regulatorna tela.

LDP i NUNS insistiraju na otklanjanju svih nedostataka i spornih momenata i procedura koje su pratile dosadašnje izbore i funkcionisanje ovog i drugih nadležnih tela u oblasti medijskih odnosa i sloboda. Dodaje se da će LDP u tom smislu učiniti i sve potrebne političke i proceduralne korake koji joj stoje na raspolaganju kao parlamentarnoj političkoj stranci.

Odlučeno je i da LDP i NUNS zajednički rade na konačnom i potpunom uređivanju medijskog zakonodavstva koje je, u postojećem stanju, velika i nepremostiva prepreka daljem razvoju medija i normalnom ostvarivanju i unapređivanju slobode medija.

Taj akcioni plan podrazumeva zajedničku pripremu predloga, lobiranje i predlaganje paketa novih ili izmenu postojećih propisa.

Potrebno je usvajanje efikasnog i sprovodivog zakona o sprečavanju medijske koncentracije, omogućiti završetak privatizacije elektronskih medija, zatim značajne izmene i poboljšavanje Zakona o radio-difuziji, preciziranje odredbi Zakona o oglašavanju.

Takođe su zatražene izmene Zakona o javnom informisanju i modernizacija pravila o funkcionisanju javnog radio-difuznog sistema u cilju dalje depolitizacije i departizacije ovih medija i punog ostvarivanja uloge koju mora imati u demokratskom društvu.

Sve izmene medijskog zakonodavstva moraju u svakom momentu biti usaglašene sa dostignutim međunarodnim standardima, a svaki konačan predlog mora imati obezbeđenu potvrdu ili pozitivnu ocenu odgovarajućih međunarodnih organizacija ili njihovih misija (OEBS, Savet Evrope, Delagacija Evropske komisije, u skladu sa pravilima i oblastima rada tih organizacija), piše u zajedničkom saopštenju LDP-a i NUNS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: