Sistem za odlaganje pepela u TENT-u

Novi sistem za odlaganje pepela u Termoelektrani "Nikola Tesla" B (TENT) u Obrenovcu počeće da radi od oktobra.

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.08.2009.

16:11

Default images

"Svi radovi su u završnoj fazi, a novi sistem za otpepeljavanje počeće da radi početkom oktobra, odmah po završetku remonta bloka B2," rekao je saradnik za odnose s javnošću te elektrane Željko Martinović. Na taj način definitivno će biti rešen problem razvejavanja pepela sa tamošnjih deponija, što je i najveći ekološki problem u termoelektrani i gradu.

Kako je rekao Martinović, sistem je vredan više od 32 miliona evra, od toga je 29 miliona evra donacija Evropske agencije za rekonstrukciju, a ostatak su sredstva TENT-a.

Martinović je rekao da sistem transporta i odlaganja pepela i šljake neće moći da se primenjuje odmah na celoj površini deponije, već sukcesivno, počev od oktobra do maja sledeće godine.

Početkom rada tog sistema biće stvoreni tehnički uslovi da TENT počne da prodaje elektrofilterski pepeo cementarama i putnoj privredi, koji mogu da ga iskoriste za svoje potrebe.

Na taj način, kako je rekao Martinović, stvaraju se uslovi da TENT smanji izdvajanja za ekološke takse, jer će jedan deo pepela biti korišćen kao sirovina u građevinskoj industriji.

On je naveo da je ugradnjom elektrofiltera u TENT-u smanjena emisija čvrstih čestica u atmosferu za 80 odsto, što je bio gorući ekološki problem za stanovnike Obrenovca, a sada se rešava drugi gorući ekološki problem - razvejavanje pepela.

U naredne dve godine, u završetak svih elektrofiltera na svim blokovima TENT-a biće uloženo oko 20 miliona evra sopstevenih sredstava te elektrane, dodao je Martinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: