Oružje skriveno u cisterni

U Končulju, na jugu Srbije, policija je pronašla veliku količinu oružja. Ova akcija će doprineti stabilizaciji na jugu, kaže ministar policije Ivica Dačić.

Izvor: B92

Sreda, 19.08.2009.

12:24

Default images

Policija je u selu Končulj u opštini Bujanovac zakopanoj u cisterni za naftu pronašla veliku količinu oružja, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. Istražni sudija Okružnog suda u Vranju Staniša Mihajlović rekao je da je pronađeno 100.000 metaka, bestrzajni top, tri minobacača i šest ručnih bacača, tri postolja za mitraljez i 21 protivtenkovska mina.

Mihajlović kaže da se ovo delo karakteriše kao terorizam i da su municija i oružje dobro očuvani.

U cisterni za naftu, koja je bila zavarena i zakopana, pronađena je velika količina bombi, ručnih bacača, pušaka i municije.

Veruje se da je oružje tu zakopano 2000. ili 2001. godine, ali je u veoma dobrom stanju.

“To je na jednoj livadi sa desne strane od puta. Nađena je zakopana cisterna sa velikom količinom municije i oružja. Tu ima oko sto hiljada metaka, jedan bestrzajni top, šest ručnih bacača, dosta protivtenkovskih mina”, navodi istražni sudija Staniša Mihajlović.

“Makadamski put je u pitanju, Končulj - Kosovo i Metohija. U vrlo lošem stanju. Znači, praktično ovo obično vozilo putničko ne može da prođe”, kaže on.

Policija je akciju sprovela na osnovu obaveštajnih podataka koje poseduje već neko vreme, kaže ministar policije Ivica Dačić.

“Reč je o zemlji čiji je vlasnik Albanac koji je godinama živeo u inostranstvu i koji već 20 godina nije ni posećivao svoje imanje u tom delu sela. Nastavićemo i sa pretragama i na osnovu drugih obaveštajnih informacija koje posedujemo sa zadatkom da se što više eliminiše oružje na ovom delu Srbije”, najljuje on.

Dačić veruje da je akcija u selu Končulj u opštini Bujanovac da će doprineti stabilizaciji na jugu Srbije.

Akciju je sprovela multietnička policija iz Bujanovca, u skladu sa dogovoom koji je ministar postigao sa albanskim predsednicima opština.

“Akcija je izvedena od strane policijske uprave Vranje, odnosno policijske stanice Bujanovca, multietničke policije koja radi na tom području, što je u skladu sa mojim dogovorom sa predsednicima albanskih opština sa juga Srbije koji su tražili da se više u policijskim akcijama koristi multietnička policija, a da se specijalne jedinice koriste samo u izuzetnim situacijama. O ovoj akciji su upoznati predsednici opština”, objašnjava ministar.

Uviđaju su prisustvovali i predstavnici Misije OEBS-a u Bujanovcu, kao i Koordinacionog tela za jug Srbije.

MUP navodi da je o akciji upoznao albanske lidere sa juga Srbije, predstavnike međunarodne zajednice, imajući u vidu da se lokacija na kojoj je cisterna zakopana, nalazi uz samu administrativnu liniju.

Krstić: Cilj bandi na jugu je kriminal

Predsednik Foruma za bezbednost i demokratiju Ninoslav Krstić izjavio je da su na jugu Srbije mogući novi teroristički akti protiv Žandarmerije i vojske, ali da ne očekuje širu pobunu.

Krstić je rekaoa da je cilj bandi na jugu Srbije sticanje novca kriminalom što prikrivaju borbom za navodno ugrožena prava Albanaca, prenosi Beta.

"I tokom pobune 2000. godine i 2001. godine Oslobodilačka vojska Preševa, Medveđe i Bujanovca 'reketirala' je sve koji su sa Kosova išli u Srbiju i u suprotnom smeru, a sve su obavijali velom nacionalizma", rekao je Krstić, general u penziji i bivši potpredsednik Koordinacionog tela za jug Srbije.
Oružje pronaðeno u cisterni (MUP Srbije)
Krstić je rekao da bi danas zaplenjeno oružje to moglo biti oružje koje je bivši pripadnici OVPMB trebalo da vrate, ali ga nisu predali ni Kforu, ni snagama bezbednosti Srbije. "Ako je nađeno staro kinesko oružje, onda je to zaostalo od OVPBM. Ako je nađeno novo naoružanje, onda je to deo švercovanog oružja koje se prikriva sa namerom da se upotrebi, a svedoci smo da je na jugu Srbije situacija nestabilna", rekao je Krstić.

Krstić je ukazao da je jug Srbije područje preko kojeg vode putevi organizovanog kriminala, trgovine ljudima, drogom i oružjem. "Jako je dobro da Ministarstvo unutrašnjih poslova sklapa sporazum sa Euleksom o razmeni informacija koje su važne za presretanje terorizma i organizovanog kriminala što će do poboljšati situaciju", istakao je Krstić.

Rekao je da je informacija o oružju skrivenom u cisterni u Končulju "došla sa strane" i ukazao da se organizovani kriminal može sprečiti samo koordiniranom akcijom svih bezbednosnih snaga na Balkanu. Naveo je da preko severne Makedonije, Kosova i juga Srbije prolaze putevi organizovanog kriminala i podsetio da je ranije na tom području godišnje otkrivano izmedju 500 i 600 žrtava trgovine ljudima, droga i oružje.

"Ako je to što se otkrije samo deset odsto stvarne količine, onda je reč o ogromnom novcu koji se zgrće kriminalom", rekao je Krstić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: