Destani: Cilj nije separatistički

Predsednik Skupštine opštine Preševo Skender Destani kaže da iza zahteva Albanaca sa juga Srbije da dobiju "etnički region ne stoje separatistički ciljevi".

Izvor: Beta

Utorak, 04.08.2009.

17:15

Default images

"Novom zajedničkom deklaracijom i onom iz januara 2006. od države zahtevamo da ispuni svoje ranije preuzete obaveze. Priznajemo suverenitet Kosova u postojećim granicama, ali i zaključak Kontakt grupe da nema promena državnih granica nasilnim putem", rekao je Destani, koji je i lider Demokratske unije doline.

Destani je rekao da Albanci sa juga Srbije nastoje da probleme reše u državi Srbiji u kojoj žive.

"U tom kontekstu, zahtevamo da se Albanci brže uključuju u sve institucije sistema, što je osnovni preduslov za ostvarivanje njihovih manjinskih i drugih prava", rekao je Destani.

On je ponovio da iza zahteva Albanaca sa juga Srbije da dobiju status regiona u budućoj teritorijalnoj organizaciji Srbije nema separatističkih težnji.

Predsednik Opštinskog odbora Nove Srbije u Preševu Ljubiša Tošić rekao je da ga najnovija delegacija albanskih odbornika iz tri opštine sa juga Srbije ne iznenađuje.

On smatra da je za to krivo državno koordinaciono telo.

"Državno-koordinaciono telo je krivo što najviše donacija za izgradnju infrastrukturnih objekata u opštini Preševo dobijaju Albanci, čija se sela uveliko grade i obnavljaju, a srpska propadaju", rekao je Tošić i upozorio da je zbog toga u proteklih nekoliko godina povećano iseljavanje Srba sa juga Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: