La Palma: Požar van kontrole

Na Kanarskim ostrvima u Španiji šumski požari i dalje besne. Zbog veličine vatre gašenja moguća samo iz vazduha.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.08.2009.

18:42

Default images

Veliki šumski požar na La Palmi, jednom od Kanarskih ostrva, i dalje je van kontrole. Veliki broj vatrogasaca doputovao je na špansko ostvo, ali će se ubuduće požar gasiti samo helikopterima i avionima. Španski premijer Hose Luis Sapatero doputovao je na La Palmu i obećao da će svi oni koji su izgubili domove biti obeštećeni.

Španske vlasti odlučile su da se vatrogasne ekipe povuku iz vatrom ugroženih područja na ostrvu La Palma, a požar će pokušati da kontrolišu iz vazduha, uz pomoć aviona i helikoptera, jer je sve drugo previše rizično.

Gašenje požara donekele je olakšano zbog blagog pada temperature i promene smera vetra.

Požar se do sada nekoliko puta približio nadomak naselja u gradu Mazo, pa je u poslednja dva dana više od četiri hiljade ljudi, među kojima i turisti, moralo za svaki slučaj da napusti domove.

Neki stanovnici ostrva spaseni su bukvalno nekoliko minuta pre nego što je vatra zahvatila njihove kuće.

"Svestan sam štete koja je pričinjena, i sam sam svedok toga. Velike površine šume izgorele su na ostrvu, ali smo srećni jer ovdašnja borova šuma ne gori tako lako. Oštećene su kuće, zemljišta. Vlada će na sednici 13. avgusta izglasati paket pomoći za region”, najavio je premijer Španije.

Strahuje se da bi požar mogao da zahvati i opservatoriju u kojoj se nalazi najveći teleskop na svetu.

Nekoliko desetina turista nije uspelo da napusti ostrvo, jer je većina puteva blokirana ili zatvorena zbog požara.

Veliki broj vatrogasaca stigao je sa drugih Kanarskih ostrva kako bi pomogli u gašenju vatre na La Palmi.

Vlasti sumnjaju da je požar najverovatnije izazvala varnica sa nekog od vatrometa koji su korišćeni tokom lokalnih festivala.

Evakuacija u kampu u južnoj Francuskoj

Oko 1.700 osoba koji kampuju na jugu Francuske, danas su evakuisani iz preventivnih razloga zbog požara u neposrednoj blizini kamp naselja od kojeg je izgorelo već 150 hektara šume, saopštile su danas lokalne vlasti.

Požar je izbio danas posle podne na jugu Francuske, na području Rokbrin-sir-Aržan, naveli su vatrogasci i dodali da su radi predostrožnosti evakuisana dva kamp naselja.

Više od 300 vatrogasaca radi na gašenju požara, uz pomoć helikoptera. Za sada se ne zna uzrok požara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: