Nova optužnica za ratni zločin

Županijsko tužilaštvo u Karlovcu podiglo je optužnicu protiv M.C. (54), koji ima državljanstvo Hrvatske i Srbije, zbog ratnog zločina protiv civila.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.08.2009.

18:10

Default images

Nevladina organizacija Karlovački odbor za ljudska prava saopštia je da je reč o Mići Cekinoviću koji je na osnovu međunarodne poternice 14. aprila ove godine uhapšen na graničnom prelazu Rača, između Srbije i BiH, i predat Tužilaštvu BiH.

Kako nema državljanstvo BiH, Cekinović je 9. jula predat hrvatskim vlastima, otkad se nalazi u pritvoru na osnovu rešenja Županijskog suda u Karlovcu.

Cekinović je optužen da je novembra 1991. godine kao komandir čete Teritorijalne odbrane iz Primišlje, koja je bila u sastavu vojske SAO Krajine, na području Slunja i okolnih mesta, kršeći međunarodne konvencije o ratovanju, dozvoljavao i naređivao hapšenje, zlostavljanje i ubijanje Hrvata i paljenje i rušenje kuća.

Optužnica Cekinovića tereti i zbog toga što su pripadnici njegove jedinice jednu osobu uhapsili, prebili i bez ikakvog pravnog osnova zatvorili, jednog su civila ubili i zapalili njegovu kuću, a veći deo hrvatskog stanovništva proterali.

Cekinović je jedan od 40 okrivljenih sa spiska u rešenju o pokretanju istrage iz 2000. godine za krivična dela protiv čovečnosti i međunarodnog prava - ratnog zločina protiv civila na Kordunu.

Svih 40 istraga je teretila za ratne zločine počinjene u Slunju, Hrvatskom Blagaju, Gornjoj Glini, Pavlovcu, Donjem i Gornjem Nikšiću, Cerovcu, Cvitovićima, Gornjem i Donjem Kremenu, Marindolskom Brdu i Cetingradu.

Nekima od njih je suđeno, pa su pravosnažno osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne, a veći broj njih još nije dostupan hrvatskom sudstvu, iako su njihova imena na međunarodnim poternicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: