Štrpcu uključena struja

Meštanima Štrpca je danas u 17:00 časova, posle 34 dana, uključena električna energija, nakon što je oko 70 odsto domaćinstava uplatilo paušal od 26 evra.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 03.08.2009.

14:59

Default images

U petak, 31. jula, struja je uključena i u 15 sela Sirinićke župe tako da sad električnu energiju imaju svi stanovici. Struja je uključena nakon što je oko 70 odsto domaćinstava uplatilo paušal u iznosu od 26 evra po domaćinstvu što je, prema ranijem dogovoru, bio uslov da radnici KEK-a uključe struju.

Struja je, kažu radnici KEK-a, uključena i u hotelima na Brezovici u kojima je već devet godina privremeno smešteno više stotina raseljenih Srba.

Predsednik multietničke opštine Štrpce, koja radi u okviru kosovskih institucija, Stanko Jakovljević podsetio je da su uključenju struje stanovnicima Sirinićke župe prethodili tronedeljni pregovori između predstavnika Srba, sa predstavnicima KEK-a i stranim menadžerima te korporacije.

"Tokom tih pregovora, koji su ponekad bili vrlo mučni privaćeno je da trafostanicu u Štrpcu preuzme KEK, zatim smo sa KEK-om potpisali kolektivni sporazum o uslovima isporuke struje stanovnicima naše opštine i tokom protekla četiri dana meštani su platili paušal što je verujemo bio poslednji uslov za uključenje struje", kazao je Jakovljević.

Direktor distribucije KEK-a u Uroševcu Izet Rušiti je, međutim naveo da struja još nije uključena ekonomskim i industrijskim potrošačima u opštini Štrpce.

Danas su radnici KEK-a iz snabdevačke mreže zbog dugovanja isključili velike potrošače.

Radnici su rekli da su izvadili osigurače i plombirali mesta gde se nalaze strujomeri velikim potrosacima odnosno - pošti (PTT) i Telekomu, Novoj ljubljanskoj i Rajfajezne banci u Štrpcu, Jugopetrolovoj benziskoj pumpi na Brezovici, poljoprivrednoj zadruzi Srbije i još nekim velikim potrošacima.

Gani Zećiri direktor trafostanica u Urošvecu kaže da će svi navedeni veliki potrošači morati da izmire dugovanja i da potpišu ugovore sa KEK-om o snabdevanju električne energije.

Kada je reč o takozvanim malim potrošačima, odnosno domaćinstvima preostalo je još, kazu nedležni u KEK-u, da se obavi registracija strujomera.

"Taj deo posla počeće nakon prijema radnika u trafostanicu u Štrpcu za šta je konkurs već završen, prednost za zaposljavanje imaće radnici koji su već radili u toj trafostanici", rekao je Rušiti.

U vezi sa zapošljavanjem radnika Jakovljević je naveo da očekuje da će prema ranijim razgovorima sa predstavnicima KEK-a u trafostanci u Štrpcu KEK primiti radnike EPS koji su ranije održavali snabdevačku eletromeržu stanovnicima u Sirinićke župe.

Oko 13.000 Srba i 3.500 Alnbanaca koji žive u 16 mesta Sirićnike župe struju nisu imali od 30. juna ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

19 h

Podeli: