Pojačane kontrole saobraćaja

Saobraćajna policija u Čačku nedavno je samo u jednoj noći kaznila više od 50 vozača koji su upravljali automobilima pod dejstvom alkohola.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 03.08.2009.

13:25

Default images

Reč je o rutinskim kontrolama, a policija je, osim najnovijim modelima za registrovanje prisustva alkohola u krvi vozača, opremljena i uređajima za otkrivanje narkotika. Kontrole su pojačane zbog velikog broja saobraćajnih nezgoda.

Saobraćajna policija u Čačku za prvih šest meseci 2009. godine isključila je iz saobraćaja i podnela prekršajne prijave protiv 1.770 vozača, koji su bili pod dejstvom alkohola.

Vođa sektora Zoran Ćupić kaže da najviše zabrinjava činjenica da je reč uglavnom o neiskusnim vozačima. “Nažalost, mladi vozači koji imaju dozvolu tek godinu ili dve dana prave najteže prekršaje”, ukazuje Zoran Ćupić.

“Koriste alkohol za vreme dok upravljaju vozilom, odnosno prethodno su koristili alkohol, kod njih je adrenalin visok, voze brzo, i to je nešto što je nespojivo sa bezbednošću”, upozorava on.

Radosav Bošković, komandir saobraćajne policijske ispostave u Čačku, kaže da je zapravo nedozvoljena brzina na prvom mestu uzroka saobraćajnih nezgoda.

Kombinacija alkohola i velikih brzina primetna je posebno u vreme tradicionalnog Sabora trubača u Guči.

“Mi ćemo preduzeti sve mere, odnosno biće intenzivna i pojačana kontrola saobraćaja na svim pravcima koji vode ka Guči i iz Guče, sa posebnim akcentom na otkrivanje prekršaja vožnje pod dejstvom alkohola”, najavljuje Bošković.

“Svi vozači koji budu zatečeni da upravljaju pod dejstvom alkohola, biće sankcionisani podnošenjem odgovarajućih prijava”, navodi on. Iako novi zakon o bezbednosti saobraćaja nije počeo sa primenom, kazne za vožnju pod dejstvom alkohola dovoljno su rigorozne i po starom.

Osim novčane, koja može biti od pet hiljada do 25.000 dinara, obavezno se izriče i mera oduzimanja vozačke dozvole od tri meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: