Ljajić: Pripreme za mere Vlade

Ministar Rasim Ljajić kaže da do kraja avgusta Vlada treba da usvoji mere zaštite prava radnika i očuvanja potencijala privrede zemlje u vreme ekonomske krize.

Izvor: B92

Nedelja, 02.08.2009.

12:22

Default images

On je najavio i da će te mere obuhvatati isplatu jednokratne socijalne pomoći radnicima koji ne primaju platu, a jedini su izdržavaoci u porodici. U Vladi smatraju da će ovim paketom mera preduprediti štrajkove i omogućiti da zaposleni i u uslovima krize ostvaruju svoja prava.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić ponovio je najavu iz Vlade da se država od krize neće braniti solidarnim porezom.

On kaže da je za tu borbu formiran fond pri Ministarstvu finansija i on se puni na osnovu odluke o zamrzavanju i smanjenju plata radnika u državnoj administraciji.

U taj fond mesečno se slije oko 220 miliona dinara.

Ljajić, ipak, ne krije bi finansijska kriza u Srbiji mogla da pređe u opšteduštvenu.

"Treba da učinimo sve što možemo da stabilizujemo privredni i ekonomski i socijalni život u zemlji i sprečimo da ekonomska kriza koja je počela kao finansijska, ne preraste u socijalnu, a kasnije i u opštedruštvenu krizu”, kaže Ljajić.

Ljajić je još rekao da će se Vladinim paketom mera omogućiti kompanijama koje imaju potencijal da rade da ne odpuštaju radnike.

Prema poslednjim podacima Zavoda za statistiku, industrijska proizvodnja u Srbiji u prvih šest meseci ove godine je bila za 17,4 odsto manja nego u prvom polugodištu 2008. godine.

Ipak, državni sekretar za privredu i privatizaciju Nebojša Ćirić smatra da se situacija u privredi Srbije stabilizovala i da se može očekivati poboljšanje u drugoj polovini 2009.

"Program mera Vlade Srbije za prevazilaženje posledica svetske ekonomske krize je nakon pet meseci u potpunosti zaživeo i dao dobre rezultate, koji se vide i prema tome što je pritisak koji je privreda osećala zbog nelikvidnosti dramatično umanjen", kaže Ćirić.

Iako Vlada najavljuje mere koje bi trebalo da zaštite privredu od daljeg pritiska, sindikati za jesen najavljuju intenziviranje štrajkova.

Državni sekretar za privredu je kazao i da se procenjuje da će pad bruto domaćeg proizvoda u 2009. biti oko 3,5 odsto, što je prema njegovim rečima pokazuje da je situaciji u Srbiji bolja nego u nekim drugim evropskim zemljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: