Autogol i uslovljavanja "malih"

Posle optužbi G17 plus na račun kolega iz vlade iz redova SPS-a da "nekorektnim ponašanjem" ugrožavaju Vladu, u SPS-u i dalje ne odgovoraraju na oštre kritike.

Izvor: B92

Nedelja, 02.08.2009.

00:53

Default images

Predsednik političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović upozorava da manje stranke vladajuće koalicije moraju da prestanu s ucenjivanjem, kao i da postoji način da se one zamene ukoliko bi izašle iz Vlade. Analitičari ocenjuju da novi izbori ne odgovaraju nikome i da će zbog toga stranke vladajuće kolicije učiniti sve kako bi ih izbegle.

Iako je prethodnih dana više puta demantovano da je u vladajućoj koaliciji bilo uslovljavanja i pretnji izlaskom iz Vlade zbog zakona o informisanju, ovakve medijske navode praktično je, u izjavi za Blic, potvrdio Dragoljub Mićunović.

"Kada bi i došlo do raspada koalicije o kome se toliko licitira, i ti sitniji partneri koji i zatežu konopac morali bi da se zapitaju da li to za njih znači samoubistvo i da znaju da uvek postoji drugi način da se ‘zakrpi rupa’ koja bi nastala izlaskom bilo koga od njih", rekao je Mićunović.

Na pitanje o mogućnosti izlaska G17 plus iz vlade, on kaže: "Mislim da tu više postoji ucenjivanja i pretnji nego objektivnih okolnosti”.

“G17 ima prava da vodi politiku kako želi, ali zato ima i obaveze da se ponaša odgovorno prema koaliciji i da zna da bilo kakav prizvuk ucenjivanja nije dobar”, rekao je Mićunović.
Dragan Bujoševiæ (FoNet, arhiva)
Glavni urednik “Politike” Dragan Bujošević ocenjuje da je vladajuća koalicija Zakonom o informisanju dala autogol.

“Vladajuća koalicija će lakše preživeti svetsku ekonomsku krizu nego Zakon o informisanju, odnosno tu ishitrenost da se taj zakon donese na jedan potpuno sumanuti način”, smatra Bujošević.

“Suštinski, nikome u ovom trenutku, pa čak ni SNS-u, ne odgovaraju izbori, i mislim da će oni zbog toga pošto-poto pokušati da pronađu neki način. Ovde u politici je sve moguće, to smo već naučili”, navodi on.

A, posle DSS-a, i Srpska napredna stranka ocenila je da je sukob oko Zakona o informisanju pokazao da vlada i parlament loše funkcionišu i da je vlast neusaglašena oko državnih prioriteta zbog čega bi trebalo da se što pre raspišu vanredni parlamentarni izbori.

Mićunović: I da je "pao" zakon, Vlada bi opstala

Funkcioner DS-a Dragoljub Mićunović kaže da manje stranke u vlasti moraju da prestanu sa ucenjivanjem, jer i da je "pao" Zakon o informisanju, vlada ne bi pala.

"Od toga je napravljena propagandna priča za slučaj da se izbori dogode i pušteni su probni baloni, više da bi se dramatizovala situacija nego što je ona objektivno problematična", rekao je predsednik Političkog saveta Demokratske stranke za Blic.

Prema njegovim rečima, taj zakon je primer kako se od vrlo značajne stvari, a to je uređenje slobode štampe, može napraviti političko i politikantsko pitanje, s kojim se gube stvarne mogućnosti da se razgovara o tom problemu.

On je ocenio da je glasanje o izmenama Zakona o informisanju, koje je zakazano za 31. avgust, pre svega uvažavanje uzbuđenja koje se oko zakona stvorilo i prilika da se nađe najbolji način da se to pitanje reši.

"Moj stav je da nema slobode štampe u pravom smislu, niti njenog kvaliteta bez njene odgovornosti. Ako neko kaže da će to uvesti autocenzuru, moramo se zapitati zašto je to zapravo loše. Ako čovek ima autocenzuru koja je izraz njegove moralne odgovornosti, on neće biti prestrašen bilo kakvom kaznom", rekao je Mićunović.

On je rekao da ipak mora da kaže da su kazne prevelike i da se s tim ne slaže.

"Ali zašto bi samo postojanje kazni zaplašilo jednog savesnog čoveka. Da li će zakon proći tog 31. avgusta, zavisiće od toga da li ćemo doneti te dodatne zakone, poput zakona o koncentraciji medija, kojima će se eventualne teške posledice ovog zakona umanjiti. Mislim da s ovim odlaganjem imamo vremena da napravimo dobar set evropskih zakona", rekao je Mićunović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: