Jeremić u Temišvaru

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić razgovarao je danas u Temišvaru sa šefovima diplomatija Rumunije i Mađarske Kristijanom Dijakoneskuom i Peterom Balažom.

Izvor: FoNet

Subota, 18.07.2009.

12:58

Default images

Ministri spoljnih poslova Srbije, Rumunije i Mađarske razgovarali su o političkom stanju u regionu, evropskoj perspektivi Srbije i saradnji u zajedničkim projektima. Dijakonesku je kazao da je veoma važno što je Evropska komisija predložila da se građanima Srbije od 1. januara ukinu vize i naveo da će Rumunija i dalje podržavati Srbiju na njenom evropskom putu.

Trojica ministara razgovarali su danas o saradnji u oblasti transporta, životne sredine, turizma, kulture, prosvete i zdravstva.

Posebna tačka razgovora bila je buduća strategija Evropske unije za region Dunava, projekat u okviru kojeg će Rumunija promovisati i interese Srbije.

Evropski savet poverio je u junu mandat Evropskoj komisiji da do kraja 2010. godine izradi projekat buduće strategije EU u regionu Dunava.

Rumunija i Austrija su inicijatori ideje o razvoju programa i projekata duž reke Dunav uz finansiranje EU.

Ministri spoljnih poslova su razmotrili i mere koje se mogu preduzeti u podršci saradnje lokalnih vlasti Srbije, Rumunije i Mađarske u okviru evroregije Dunav-Kriš-Moriš-Tisa, koja je osnovana 1997. godine.

Trilaterala Srbija-Rumunija-Mađarska je osnovana u Beogradu, u maju 2003. godine, na sastanku ministara spoljnih poslova tih zemalja, a današnji je četvrti skup u okviru tog formata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: