Bombardovanje talibanskih skrovišta

Pakistanski ratni avioni bombardovali su rano jutros skrovište talibana na severozapadu zemlje, saopštili su zvaničnici iz obaveštajnih službi.

Izvor: B92

Subota, 18.07.2009.

12:52

Default images

U bombardovanju je ubijeno devet saradnika vođe pakistanskih talibana Bajtulaha Mehsuda, naveli su isti izvori. Ratni avioni su rano jutros uništili skrovišta Mehsudovog zamenika Hakima Ulaha u oblasti Orkazaj, koja je deo plemenskog pojasa u Pakistanu gde vlada bezakonje. Izvori iz obaveštajnih službi ne znaju da li je Ulah bio tamo u trenutku bombardovanja.

Pakistanska vojska u poslednjih nekoliko meseci ima za metu Mehsuda i njegovu mrežu ekstremista koji se nalaze u plemenskim delovima Pakistana duž granice sa Avganistanom.

Mehsud je optužen da je organizovao ubistvo bivše pakistanske premijerke Benazir Buto 2007. godine i da je iza serije samoubilačkih napada u poslednjih nekoliko meseci u zemlji u kojima je poginulo više od 100 ljudi.

Ovaj napad se dogodio dan pošto su američke rakete koje su ispaljene iz bespilotnih letelica gađale susednu plemensku oblast i ubile pet ektremista.

Prošle godine SAD su izvele desetine raketnih napada na severozapadni Pakistan, gde se veruje da se skrivaju vođe talibana i Al Kaide, ali Vašington zvanično retko priznaje da su SAD organizovale napade.

SAD želi da tu oblast očisti od uporišta ekstremista koji iz Pakistana napadaju američke i snage NATO-a u susednom Avganistanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: