Uhapšeno 49 pripadnika mafije

U Italiji je uhapšeno 49 pripadnika sicilijanske mafije zbog naplaćivanja "reketa" od firmi, što je, ocenjuju vlasti, prekretnica u borbi protiv kriminala.

Izvor: Tanjug

Subota, 18.07.2009.

12:31

Default images

Svi optuženi pripadaju familiji "Lo Pikolo" i bavili su se iznuđivanjem novca od biznismena i vlasnika radnji na Siciliji. Ukoliko bi odbili da plate "reket", ucenjeni vlasnici su bili žrtve mučenja i izlagali se opasnosti da njihova imovina bude zapaljena i uništena, a oni čak ubijeni, javio je Bi-Bi-Si.

Pojedini podaci pokazuju da čak 80 odsto biznismena u Palermu plaća reket kako bi uživali zaštitu mafije i slobodno obavljali svoj posao.

Prema rečima italijanskih zvaničnika, hapšenje je rezultat saradnje ucenjivanih sicilijanskih biznismena sa policijom, koja je dovela ne samo do hapšenja kriminalaca, već i do toga da im određena nadoknada bude isplaćena.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, borba protiv mafije i 17 godina posle ubistva dvojice istaknutih sudija, uključujući sudiju Đovanija Falkonea, daleko je od kraja.

Italijanske vlasti, navodno, istražuju nove dokaze o umešanosti pojedinih pripadnika službe bezbednosti u ta dva zločina i njihovoj povezanosti sa mafijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: