Markovićeva o izveštajima stranaka

Izveštaji stranaka o finansiranju koji se u dinar poklapaju sa limitima vređaju inteligenciju, kaže direktorka Agencije za borbu protiv korupcije.

Izvor: B92

Subota, 18.07.2009.

11:36

Default images

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković najavila je uvođenje reda u sistem finansiranja stranaka i striktnu primenu novih, pooštrenih mera za sprečavanje sukoba interesa. Svi pojedinci imaju pravo da sami procenjuju i izjavljuju da li misle da su u sukobu interesa, ali moraju da poštuju odluku nadležnog tela, rekla je Markovićeva.

Agencija će od 1. januara 2010. moći da kažnjava novčano, inicira razrešenje funkcionera i da pred sudom pokreće postupke u kojima mogu biti izrečene zatvorske kazne.

"Mi više, za razliku od dosadašnjih odbora, ne ostavljamo organu u kome je funkcioner postavljen i imenovan da na osnovu mišljenja odluči šta će uraditi, već Agencija ima ovlašćenje da predlaže rezrešenje funkcionera koji je prethodno upozoren da je u sukobu interesa i dat mu je rok da izabere koju će funkciju nastaviti da koristi”, kaže Markovićeva.

“Agencija ima sankcije po prvi put. To su novčane kazne, čak u najgorim slučajevima se može izreći i kazna zatvora”, rekla je ona.

Direktorka agencije ne veruje u izveštaje stranaka o troškovima kampanja koji se u dinar poklapaju sa limitima ili sredstvima dobijenim iz budžeta.

“Ja stvarno ne verujem i to je ono što mi umemo da kažemo, onako paušalno, da se negde vređa prosečna inteligencija sa takvim izveštajima. Ali, to je samo jedno mišljenje koje može da bude i rezultat predrasude, da mi negde krećemo sa tom pretpostavkom da su oni dostavili izveštaje koji nisu adekvatni”, rekla je Markovićeva.

“Veća transparentnost tih izveštaja mora da potiče iz zakona. Znači, tu jeste osnov. Sledeći korak je metodologija prijavljivanja. Finansijski izveštaj mora da ima određene stavke koje će dati uvid u to odakle potiču ta sredstva”, navodi ona.

Krajem godine Srbiju će posetiti predstavnici grupe zemalja Saveta Evrope za borbu protiv korupcije kako bi procenili stanje u oblasti finansiranja stranaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: