Noćas se vraća šestoro turista

Šestoro od osam povređenih turista u Egiptu stižu u Beograd noćas letom iz Kaira. Jedan od njih kaže za B92 da se fizički osećaju dobro, ali psihički loše.

Izvor: B92

Subota, 18.07.2009.

11:00

Default images

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, preostalo dvoje povređenih biće otpušteno iz bolnice u narednim danaima, čim to dozvoli njihovo zdravstveno stanje. Ministarstvo nastavlja da pomože povređenim građanima Srbije, članovima njihovih porodica i preduzima sve mere oko njihovog lečenja, smestaja i transporta za Beograd.

Zvaničnog objašnjenja kako je do nesreće došlo i dalje nema, a jedan od lakše povređenih putnika, Ivica Nešić, ispričao je za B92, šta se događalo neposredno pre sudara.

On je zajedno sa jednom ženom iz Pančeva učestvovao u pomaganju povređenima. Nešić kaže za B92 da su neposredno pre sudara, na oštroj levoj krivini, u susret autobusu išla dva teška kamiona od kojih je drugi započeo preticanje.

"Naš autobus je išao najnormalnije, krivina je bila ulevo, dolazio je iz suprotnog smera kamion koji je išao u svojoj traci, ali smo u jednom trenutku videli drugi kamion koji pretiče ovaj, došlo je do kočenja, direktnog sudara, naš autobus se izvrnuo. Užasna je bila scena kasnije. Ostali smo svesni ja i devojka iz Panceva. Pokušavali smo da izvučemo sve putnike koje smo mogli", svedoči Nešić.

Nešić kaže da je hitna pomoć brzo stigla na mesto nesreće. Povređeni putnici su prvo lečeni u Hurgadi, a zatim su prebačeni u bolnicu u Kairu, gde su svi osim jedne žene oporavili.

"Jedna putnica ne može da se transportuje, jer je teže povređena i tu je na intenzivnoj nezi. Njen muž će ostati sa njom, on je takođe povređen, ali lakše, on bi mogao da se transportuje, ali ne želi da ide bez nje. Uglavnom smo svi dobro. Čovek koji je izgubio svoju porodicu i dečko koji je izgubio devojku se naravno teško osećaju psihički i to je najnormalnije nešto. Fizički smo nas šestoro dobro, čekamo da stignemo kući što pre", kaže Nešić.

Specijalni konzularni tim Ministarstva spoljnih poslova koji se nalazi u Egiptu neprekidno je angažovanan na svim radnjama oko organizacije prenosa tela tragično nastradalih građana Srbije.

U Egiptu je konzularna ekipa Srbije čiji je zadatak da obavi sve neophodne administrativne poslove kako bi se izvršila potpuna identifikacija i prenos poginulih osoba.

Politički direktor tog ministarstva Borislav Stefanović nije mogao da odgovori na pitanje da li je neko od povređenih putnika već napustio Egipat.
Borislav Stefanoviæ (Beta)
"Ono što mi obezbeđujemo je pažnja, prisustvo i sva pomoć tokom lečenja i nakon otpuštanja iz bolnice i učinićemo sve da ti ljudi dođu što pre u zemlju”, rekao je Stefanović.

“U tom smislu, dogovorili smo i da avion Vlade Republike Srbije bude angažovan, ja pretpostavljam da će biti u nedelju, radi prevoza porodica i samih povređenih u zemlju iz Kaira", naveo je on.

Povređene su juče u bolnici u Kairu obišli predsednik Srbije Boris Tadić i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Tadić je po povratku u Srbiju pozvao na solidarnost sa onima koji su izgubili članove porodica u Egiptu.

U međuvremenu, još se ne zna sta se tačno dogodilo, ali je jedan od očevidaca, lakše povređeni Ivica Nešić iz Leskovca, rekao da smatra da vozač autobusa nije mogao da izbegne udes jer se sudar dogodio na oštroj levoj krivini.

On je opisao da je zajedno sa jednom ženom iz Pančeva učestvovao u pomaganju povređenima.

Neposredno pre sudara, u susret autobusu išla su dva teška kamiona od kojih je drugi započeo preticanje, te je tako bilo teško izbeći sudar, rekao je Nešić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: