Izmene Zakona o informisanju

Vlada Srbije utvrdila je danas Predlog izmena Zakona o informisanju, koji će uneti primenu evropskih normi u vlasništvo nad medijima i njihov rad.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.07.2009.

16:21

Default images

Taj zakonski predlog trebalo bi da bude usvojen u Skupštini Srbije do kraja jula po hitnom postupku. Kako je posle sednice Vlade rekao ministar Oliver Dulić, za predlog zakona glasala je većina članova Vlade, dok su su ministri iz redova SPS-a bili uzdržani.

Vlada Srbije usvojila je Predlog izmena Zakona o informisanju, koji će, kako je posle sednice Vlade obrazložio ministar Oliver Dulić, uneti primenu evropskih normi u vlasništvo nad medijima i njihov rad.

Taj zakonski predlog trebalo bi da bude usvojen u Skupštini Srbije do kraja jula po hitnom postupku.

Dulić je naveo da je za predlog zakona glasala većina članova Vlade, dok su ministri iz redova SPS-a bili uzdržani.

Uz ozbiljnu i dugu raspravu, Vlada je usvojila predlog zakona o informisanju, ali ovoga puta ne i jednoglasno.

Pošto ih, kako su i sami objasnili, vraća u prošlost, ministri iz redova Socijalističke partije Srbije, nisu glasali za ovaj zakon.

“Ono što je bio stav SPS-a bio je da su oni, zbog svoje političke prošlosti, protiv toga da se donose zakoni iz bilo koje oblasti koji bi trebalo da ih povežu sa nečim što je bilo vreme vladavine Slobodana Miloševića”, kazao je Dučić.

“Oni nisu glasali protiv, a o zakonu će se izjasniti na narednom zasedanju Skupštine”, rekao je on.

Ministar Dulić je, međutim, negirao tvrdnje pojedinih medija da je ministar Mlađan Dinkić napustio sednicu Vlade.

“Nije istina da je ministar Dinkić napustio sednicu, niti da je podneo ostavku. Rasprava je bila duga, sadrzajna, nakon rasprave se glasalo i svi su glasali ‘za’, osim ministara iz Socijalističke partije Srbije”, kaže Dulić.

“Nije bilo nikakvih konflikata, bilo je samo pojašnjenja. Postojala je samo dilema da li je on usklađen sa svim evropskim normama”, rekao je Dulić.

Vlada je utvrdila i predloge zakona o uređenju prostora i izgradnji i o državnom premeru i katastru.

Ti zakoni bi, kao i izmene zakona o infomisanju, trebalo da budu razmatrani na vanrednoj sednici Skupštine.

Procena ministra Dulića je da bi oni mogli da budu usvojeni do kraja jula.

Cvetković: Sprečavanje nesavesnog poslovanja

Premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je ranije za B92 da se nada da će ovaj zakon sprečiti vlasnike koji otvaraju nove firme i ne izmiruju poreske obaveze da svoj kapital sele u druga preduzeća i na taj način posluju.

“Ja se nadam da će se između ostalog i taj problem rešiti, ali tu ima i nekih drugih elemenata u tom zakonu pošto je na njemu Ministarstvo kulture radilo već duže vreme”, očekuje Cvetković.

"Vi imate u privredi stalnu borbu između države koja daje neku regulativu i s druge strane imate preduzetnike, neki od njih su i preduzetnici pod znacima navoda koji traže rupe kako da to razreše. I ta borba je stalna i večna i ona će se nastaviti”, objašnjava premijer.

“Ova rešenja koja su sada na stolu, naša pretpostavka je da su ona dobra i nažalost njima se niko nije bavio, a mogla su da budu doneta i pre dve-tri godine. Videćemo da li će neko i tu da pronađe neku rupu, ako bude pronašao, mi ćemo opet da idemo sa izmenama i tako dalje”, navodi on.

Tekst predloga izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju usaglašen je sa Međunarodnom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i praksom Evropskog suda u Strazburu, izjavila je pomoćnica ministra za medije u Ministarstvu kulture Nataša Vučković Lesendrić.

Izmene tog zakona predviđaju zaštitu bezbednosti, ugleda i prava građana, zemlje i maloletnika, kao i transparentnost glasila, ali i kazne za pornografske sadržaje, ugrožavanje maloletnika i oglašavanje krivim lica protiv kojih su pokrenuti postupci, ali im nije dokazana krivica, rekla je Lesendrićeva.

Zakon o javnom informisanju, čije izmene i dopune su predložene, usvojen je u aprilu 2003. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: