Štrajk radnika Ikarbusa

Oko 700 radnika Ikarbusa stupilo je u generalni štrajk i blokiralo ulazak u fabriku, zahtevajući da im se isplate četiri zaostale zarade i uplate svi doprinosi.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 09.07.2009.

13:10

Default images

Spisak zahteva biće proširen nakon sastanka štrajkačkog odbora. Dok rukovodstvo neisplaćivanje plata i doprinosa pravda svetskom ekonomskom krizom i radnike optužuje da blokiraju preduzeće, radnici navode da su svi problemi počeli kada je preduzeće privatizovano i da je, pored neizmirenih obaveza, prestala i proizvodnja.

Štrajkači zahtevaju da im se ovog meseca isplate dve plate, a u avgustu još dve, kazao je generalni direktor "Ikarbusa" Srećko Nijemčević, navodeći da je likvidnost "Ikarbusa" trenutno takva da ispunjenje zahteva na takav način nije moguće.

"Mi smo predložili da u ovom mesecu isplatimo jednu platu, odnosno da u toku jula isplatimo junsku platu, a neisplaćene plate za mart, april i maj zamrznemo do oktobra", ukazao je on i naveo da to znači da bi radnici svakog meseca primali redovne plate, a da bi im zamrznute plate bile isplaćene u oktobru, novembru i decembru.

On je naveo i da štrajkači ne prihvataju predlog rukovodstva o takvom načinu isplate zaostalih zarada, ali i naglasio da je rukovodstvo u stalnom kontaktu sa radnicima koji štrajkuju.

Prema njegovim rečima, u štrajk su stupili radnici zaposleni u proizvodnji, dok kadrovska i pravna služba, deo tehnike, obezbeđenje i servisiranje vozila rade.

"Štrajk je zakazan u skladu sa zakonom, rukovodstvo je obavešteno, izabran je štrajkački odbor, a radnici su nas obavestili o svojim zahtevima", naveo je Nijemčević i podsetio da je u fabrici zaposleno ukupno 730 radnika, a u proizvodnji oko 350 do 380 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: