Premijer: Odgovor na sve izazove

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da je Vlada Srbije na odgovarajući način odgovorila na sve izazove, u skladu sa potencijalima koje Srbija ima.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.07.2009.

00:53

Default images

Premijer Mirko Cvetković predstavio je izveštaj o radu Vlade u poslednjih godinu dana. Prema mišljenju Cvetkovića, Kosovo je i dalje najveći problem sa kojim se zemlja suočava. On smatra da je u toku njegovog mandata dosta urađeno, naročito ako se ima u vidu da je Srbiju pogodila ekonomska kriza.

Premijer kaže da je očuvana stabilnost dinara i da se Srbija uspešno bori sa ekonomskom krizom.

Kao jedan od najvećih uspeha, Cvetković navodi poboljšanje odnosa sa Rusijom, SAD i regionom, kao i najavljeno stavljanje Srbije na “belu šengen listu”.

On kaže i da je Beogradska potrošačka korpa najjeftinija u regionu.

“Tržište Srbije je u potpunosti snabdeveno svim proizvodima, a cene osnovnih artikala iz potrošačke korpe najniže su u Beogradu u poređenju sa Ljubljanom, Zagrebom, Sarajevom, Budimpeštom, Podgoricom, Bukureštom i Sofijom”, tvrdi premijer Cvetković. Cvetković je na početku današnje sednice Vlade, koji je bio otvoren za javnost, rekoa da će Vlada i narednih godina nastaviti sve aktivnosti kako bi ispunila strateške ciljeve zemlje.

On je naveo da put Srbije kao Evropi nije zastavljen.

"Ozbiljnom strategijom i diplomatskom aktivnošću, pitanje Kosova i Metohije vraćeno je u okvir međunarodnog prava i zaustavljeno je dalje priznavanje nelegalno proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije", rekao je Cvetković.

On je naveo da je Vlada uspela da promeni sliku Srbije u svetu i uspostavi dobre odnose sa gotovo svim zemljama.

Vlada Srbije usvojila je 256 zakona, a Skupština Srbije 185, rekao je premijer i kazao da se nada da će tokom ovog mandata vlada uspeti da stvori zakonsku osnovu za sveobuhvatnu reformu političkog sistema i izbornog zakonodavstva.

Uprkos ekonomskim teškoćama, nastavljena je reforma Vojske Srbije i učešće njenih pripadnika u mirovnim misijama, rekao je Cvetković.

Srbija je ispunila gotovo sve uslove iz mape puta za ukidanje viza građanima Srbije i to je vest koju smo čekali devet godina, ocenio je premijer.

Prema rečima Cvetkovića, sprovodi se široka diplomatska akcija u okviru Ujedinjenih nacija kako bi se sprečila dalja priznavanja nelegalno proglašene nezavisnosti Kosova.

Srbija će nastaviti svim mirnim, diplomatskim i pravnim sredstvima da brani svoj teritorijalni integritet i suverenitet, rekao je Cvetković i precizirao da država ni pod kojim uslovima neće odustati od svoje politike prema Kosovu.

Ekonomsku situaciju u Srbiji moramo posmatrati u svetlu svetske ekonomske krize, poručio je predsednik Vlade Srbije i najavio da će prioritet Srbije biti završetak koridora 10 u naredne tri godine.

Obezbeđena je energetska stabilnost Srbije, očuvana je makroekonomska stabilnost, stabilizovan kurs dinara, niska i kontrolisana stopa inflacije, budžetski deficit među najnižima u regionu, rekao je Cvetković.

Teret krize je ravnomerno i solidarno raspoređen, ocenio je on i podsetio je da je Vlada Srbije krenula od sebe i smanjila javne rashode za oko milijardu evra i troškove za skoro 26 odsto.

"Situaciju držimo pod kontrolom", poručio je Cvetković.

Država je pokazala socijalnu odgovornost, povećala je penzije za 10 odsto i redovno se isplaćuju, dok su ostvareni značajni rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Ostalo je još mnogo toga što treba uraditi i zajedničkim radom idemo dalje u ostvarenje naših ciljeva, poručio je Cvetković.

"Neće biti razloga za ulične proteste"

Govoreći o godinu dana rada vlade, premijer Cvetković nije želeo da ocenjuje svoj kabinet, ali je rekao da je za godinu dana mnogo učinjeno.

On je rekao da na jesen neće postojati nijedan makroekonomski razlog za proteste na ulicama Srbije.

"Neće će doći do sloma privrede što bi mogao da bude jedan od razloga za ulične proteste", rekao je on.

Cvetković je, takođe, ukazao da se na ulicama ne može napraviti nikakva nova vrednost i građani treba da budu svesni da to ne vodi ničemu.

"Vlada je spremna da pomogne u okvirima budžetskih sredstava i onoliko koliko je u ingerenciji vlade, kroz investicije i infrastukturne projekte, da kreira nova radna mesta", rekao je Cvetković.

Premijer je kazao da su štrajk i izražavanje nezadovoljsta na ulici demokratsko pravo svakog građanina ove zemlje, ali i upozorio da vlada ipak mora da obezbedi da to pravo ne ugrožava prava drugih, kao što je blokada saobraćajnica i železničkih pruga.

Cvetković je, odgovarajući na primedbu da su maloprodajne cene u Srbiji više nego u regionu, rekao da prema istraživanju koje je vršilo Ministarstvo trgovine, cene u zemlji nisu iznad onih u susedstvu, već su na istom nivou ili niže.

Premijer je kazao da je u saradnji sa Ministarstvom energetike u pripremi nov sistem obračunavanja cene naftnih derivata, kako bi tržišna kretanja u većoj meri i u kraćim rokovima imala efekte na cenu goriva u Srbiji.

Važeća Uredba o naftnim derivatima biće na snazi do kraja 2010, podsetio je predsednik vlade.

Cvetković je naveo i da su, radi štednje u radu vlade, pri planiranju budžeta za 2009. smanjeni izdaci za potrošnju za oko 90 milijardi dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: