Sastanak o sukcesiji bivše SFRJ

Predstavnici zemalja-naslednica bivše SFRJ dogovorili su se u Sarajevu da otpišu potraživanja od nekih stranih banaka, a da ostala podele između sebe.

Izvor: Tanjug

Sreda, 08.07.2009.

19:06

Default images

Na sastanku Komiteta za raspodelu finansijske aktive i pasive bivše SFRJ iz Aneksa C Sporazuma o pitanjima sukcesije razmatrani su iznosi na klirinškim računima na kojima su utvrđena potraživanja bivše Narodne banke Jugoslavije od albanskih i indijskih banaka, banaka za spoljnu trgovinu Bugarske i Gvioneje, centralnih banaka Alžira, Egipta i Mongolije.

Kako je prenela bosansho-hercegovačka agencija Fena, predloženo je da se otpišu potraživanja od albanskih banaka, Centralne banke Alžira, Banke za spoljnu trgovinu Bugarske, Banke za spoljnu trgovinu Gvineje i indijskih banaka, a da se ostala potraživanja podele između zemalja sukcesora.

Da bi se otpis izvršio, potrebno je dobiti saglasnost nadležnih organa svake od zemalja naslednica.

Dogovoreno je da se Albaniji i Egiptu uputi pismo i iniciraju multilateralni pregovori s ciljem utvrđivanja pariteta klirinških valuta i eventualnih kamata.

Posle toga, svaka od zemalja sukcesora pristupila bi bilateralnim pregovorima.

Sastankom je predsedavao ovlašćeni predstavnik BiH u Komitetu, viceguverner Centralne banke BiH Ljubiša Vladušić.

Naredni sastanak biće održan u septembru u Crnoj Gori, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: