Jako nevreme paralisalo saobraćaj

Jedan dečak povređen u poplavi u Beogradu, kiša izazvala poplave i otežan saobraćaj, kod Loznice grad veličine oraha.

Izvor: B92

Sreda, 08.07.2009.

16:58

Default images

Jedan dečak je povređen u jakom nevremenu koji je poslepodne pogodilo Beograd. Nevreme je bilo praćeno gradom i skoro u potpunosti je blokiralo sve gradske saobraćajnice. Autoput je skoro pola sata bio blokiran, a u nekim delovima grada voda je ulazila u stanove i kuće.

U Žarkovu je jedan dečak za vreme oluje upao u baru i nagutao se vode, pa su ga pripadnici beogradske brigade, koji su slučajno tuda prolazili izvukli iz vode i prevezli u dečiju bolnicu u Tiršovoj. Prema poslednjim informacijama dečak je van životne opasnosti.

Gradska uprava apeluje na Beograđane da, ukoliko su u mogućnosti, tokom večeri ostanu u svojim domovima jer se očekuje još jedna oluja.

U saopštenju Uprave grada novodi se da su na terenu tokom popodneva bile angažovane ekipe na sanaciji posledica nevremena koje je zahvatilo glavni grad.
Zbog nevremena paralisan saobraæaj u Beogradu (Tanjug)
Prema podacima Uprave grada, posledice jakog nevremena praćenog grmljavinom, kišom i olujnim vetrom su devet iščupanih stabala, pri čemu nije bilo povređenih niti je pričinjena veća materijalna šteta, a sva stabla biće uklonjena u naredna dva sata, navodi se u saopštneju.

Na terenu je tokom oluje angažovano 87 mobilnih ekipa, a ekipe komunalnih službi ostaće u stranju pripravnosti kako bi u najkraćem roku reagovale ukoliko se za tim ukaže potreba.

Većina beogradskih ulica bila je neprohodna, kako za pešake, tako i za vozila.

Tramvajske i trolejbuske linije jedno vreme bile su obustavljene jer su iz predostrožnosti isključene kontaktne mreže, ali već po prestanku padavina saobraćaj je počeo normalno da se odvija.
Pešaci pokisli vozaèi ostali zaglavljeni (Beta)
Najkritičnija mesta u gradu sa velikim količinama vode, kako je saopšteno, bili su Autokomanda, Hitna pomoć, Banjica, Mostarska petlja, Belvil i pojedini delovi Novog Beograda (ulice Milutina Milankovića, Dr Ivana Ribara, Omladinskih brigada, između “Erport sitija“ i TC “Idea“, kao i TC “Ušće“), a ekipe "Beogradskog vodovoda i kanalizacije“ su na terenu i ispumpavaju vodu.

U nekim delovima grada, vlasnici su mogli samo bespomoćno da gledaju poplavljene automobile. Nevreme je čupalo stabla i kidalo krošnje drveća.

"Kišni front" bio je do sada nezapamćen jer je obuhvatao površinu od 12 puta 6 kilometara, zbog čega su problema sa strujom imali pojedini širi delovi Beograda, ali su ti problemi uglavnom rešeni, navodi se u saopštenju Uprave grada.

Olujno nevreme, s gradom veličine oraha, pogodilo je oko 15 časova, loznički kraj i, prema prvim podacima, na mnogim mestima pokidalo niskonaponsku mrežu i dovelo do nestanka struje.

Nevreme praćeno gradom veličine teniske loptice pogodilo je i opštinu Koceljeva i oštetilo useve na preko 9.000 hektara, izjavio je zamenik predsednika te opštine Milutin Cvejić.

On je naveo da su izmereni komadi grada teški i do 90 grama.

Poplavljena zgrada Etnografskog muzeja

Eksponati iz nekoliko vitrina koji su bili izloženi u okviru stalne postavke Etnografskog muzeja nakvašeni su u poplavi koja se dogodila u tom muzeju tokom nevremena u Beogradu, izjavila je direktorka muzeja Vilma Niškanović.

Ona je agenciji Beta rekla da je tokom nevremena koje je danas zahvatilo Beograd voda prodrla u zgradu Etnografskog muzeja, od šestog sprata do podruma.

"Pokupili smo vodu, koja je ostala samo u podrumu, u prostorijama Izdavačke kuće 'Čigoja', a zaposleni muzeja su evakuisani iz poplavljenog dela zgrade", rekla je ona.

Prema njenim rečima, zbirka u depou muzeja nije ugrožena, ali muzej će morati da bude zatvoren nekoliko dana dok se ne proceni stanje eksponata koji su bili izloženi u delu zgrade koji je poplavljen.

Niškanovićeva je istakla da je do poplave najverovatnije došlo zbog starih i trošnih prozora koji nisu mogli da spreče da voda prodre u zgradu.

“Ušće“: Krivi zagušeni kolektori

Tržni centar “Ušće“ saopštio je večeras da je inspekcija utvrdila da je u toku nevremena koje je danas popodne zahvatilo Beograd, došlo do izlivanja vode u prizemlju Centra zato što ulični kolektori nisu bili u stanju da prime velike količine vode.

Došlo je do vraćanja vode u cevi za odvod kišnice koje se nalaze u centru Ušće, kaže se u saopštenju.

Voda se izlila u butik Salsa koji se nalazi u prizemlju tržnog centra. Nikakvih drugih oštećenja u Centru nije bilo, kaže se u saopštenju i ističe da tržni centar “Ušće“ sutra normalno nastavlja rad.

Zbog bezbednosti kupaca i osoblja nadležno osoblje tržnog centra zbog poplave je danas popodne isključilo sve dovode struje i naredilo evakuaciju svih ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: