Kosovu pasoši, ali ne ukidanje viza

Građanima Kosova novi pasoši izdavaće se u Beogradu i na njih se neće odnositi ukidanje viza, potvrđeno je za B92.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 08.07.2009.

10:09

Default images

Od zvaničnika u Srbiji samo je premijer Mirko Cvetković komentarisao informacije iz Brisela da beli šengen neće važiti za građane Kosova koji budu imali novi biometrijski pasoš Srbije. On je rekao da još nema zvaničnog objašnjenja te informacije iz Evropske komisije i dodao da se u Srbiji to rešenje pogrešno tumači kao priznavanje nezavisnosti Kosova.

Srbi sa Kosova su međutim zabrinuti zbog ovakve mogućnosti, jer smatraju da to predstavlja diskriminaciju.

Biometrijski pasoši za sve koji imaju prebilvalište na Kosovu izdavaće se u Kordinacionom centru u Beogradu.

Međutim, kako je za B92 potvrđeno, ukidanje viza neće se odnositi na građane sa Kosova, jer je Kosovo teritorija pod rezolucijom 1244, koja nije u dometu MUP-a Srbije.

Predsednik Vlade Mirko Cvetković kaže da iz Brisela još nije stigao zvanični stav. On tvrdi i da prihvatanje tog predloga ne znači automatsko priznavanje nezavisnosti Kosova, jer pitanje priznanja je pitanje pasoša, a kako kaže, srpski pasoši su na Kosovu još validni.

"Ono što ćemo mi učiniti, mi ćemo se boriti da se to proširi, ali, kao što znate, u skladu sa rezolucijom 1244 bezbednosne procedure nisu u našim rukama i u meri u kojoj budemo uspeli da nešto učinimo, mi ćemo to svakako učiniti", najavljuje Cvetković.

Zbog mogućeg rešenja Evropske komisije, koje će biti obelodanjeno 14. jula u Briselu, brinu se kosovski Srbi. Poslanica G17 plus u Skupštini Srbije Stojanka Petković kaže da to predstavlja diskriminaciju.

"To je za nas neprihvatljivo u smislu bezbednosti, ali i komunikativnosti, jer veliki broj Srba ne govori albanski i veliki broj Albanaca ne govori srpski, a ponekada i ne postoji dobra volja za to”, podseća Petkovićeva.

“Mislim da će u najvećoj meri biti oštećena srpska zajednica i moja preporuka jeste da se na nekom nivou sa međunarodnom zajednicom povedu pregovori na koji način bi srpska zajednica mogla da ostvari svoja prava onako kako i Srbi u užoj Srbiji", predlaže ona.

Predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije Laslo Varga kaže da ovo nije novo rešenje jer se slično moglo videti kada je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"Mislim da bi naša vlast trebalo to rešenje da prihvati iz razloga što to donosi brojne beneficije, a ako ne bi prihvatila, to ne bi donelo nikakve beneficije građanima Kosova", ocenjuje Varga.

Prema izvorima iz Brisela, ovakav predlog Evropske komisije predstavlja vrstu kompromisa nastalog iz dva razloga.

Bezbednosnog, kako bi se sprečilo da biometrijske pasoše dobiju lica sa Kosova upletena u organizovani kriminal, ilegalnu imigraciju ili terorizam. A drugi razlog je što status Kosova još nije definisan.

Solana, Ferhagen i Ren dolaze u Beograd

Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana u ponedeljak, 13. jula stiže u Beograd, gde će nedelju dana kasnije doći i šef holandske diplomatije Maksim Ferhagen i evropski komesar Oli Ren.

Poseta Ferhagena planirana je za 21. jul, a evropskog komesara Olija Rena 22. jula.

Solana u Beograd dolazi u okviru turneje po Zapadnom Balkanu, rekla je danas agenciji Beta Solanina predstavnica za štampu Kristina Galjak.

Teme razgovora s čelnicima u Beogradu i drugim mestima u regionu se još utvrđuju, isto kao i kalendar, i to će naknadno biti objavljeno, dodala je Kristina Galjak.

Prema diplomatskim izvorima u Briselu, Solana će posle Beograda posetiti i Prištinu i Skoplje.

Komesar Evropske unije za proširenje Oli Ren planira da poseti Beograd 22. jula, rekla je za B92 njegova portparolka Kristina Nađ.

Ona je navela da program posete još nije preciziran, ali je izvesno da će Ren sa najvišim zvaničnicima Srbije razgovarati o odnosima Evropske unije i Srbije.

Ren će u Srbiju doći nedelju dana nakon sastanka Evropske komisije, koja bi 14. jula trebalo da usvoji preporuke za viznu liberalizaciju za zemlje zapadnog Balkana.

Renova portparolka nije želela da komentariše nezvanična medijska saznanja da će iz predloga Evropske komisija za ukidanje viza Srbiji biti izuzeti građani sa prebivalištem na Kosovu.

Ferhagen će, prema holandskim izvorima, s vođstvom u Beogradu razmeniti mišljenja o odnosima Srbije s Holandijom i Evropskom unijom. Posebna pažnja biće posvećena pospešenju ekonomske holandsko-srpske saradnje.

Ferhagen, prema holandskim izvorima, ide u Beograd i sa stavom da sve dok Srbija ne bude u potpunosti sarađivala s Haškim sudom, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija ne može biti stavljen na snagu, niti ratifikovan u parlamentima članica EU i Evropskom parlamentu.

Hag traži da prethodno optuženi Ratko Mladić i Goran Hadžić budu uhapšeni i predati Haškom sudu. Prema evropskim diplomatskim izvorima, Ferhagen putuje u Beograd da bi i partnerima u EU pokazao da Holandija "nema ništa protiv Srbije", što bi trebalo da potvrdi i saglasnost Haga za to da EU ukine vize za srpske državljane.

Holandija je na junskom zasedanju šefova diplomatija EU ostala potpuno usamljena u stavu da ne treba odmrznuti bar trgovinski deo Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija.

Sve ostale članice EU su bile mišljenja da je Srbija pružila sve dokaze da čini sve da se pronađu i uhapse Mladić i Hadžić.

To je na ministarskom zasedanju potvrdio i haški tužilac Serž Bramerc, koji je prvi put ocenio i da bi odmrzavanje trgovinskog dela sporazuma EU-Srbija pomoglo nastojanjima da se uhapse poslednja dvojica odbeglih haških optuženika.

U Briselu će 27. i 28. jula biti održan novi sastanak ministara inostranih poslova EU, ali u izvorima švedskog predsedništva Unije zasad ne predviđaju neku posebnu raspravu o Srbiji i Zapadnom Balkanu.

Baro: Preporuka 14. jula

Evropski komesar za pravosuđe Žak Baro potvrdio je danas da će Evropska komisija na sastanku 14. jula preporučiti liberalizaciju viznog režima za zemlje zapadnog Balkana koje su ispunile neophodne preduslove.

Predlog EK za liberalizaciju viznog režima zemljama zapadnog Balkana ima za cilj da određenim zemljama, koje su ispunile preduslove, ukine vize do kraja godine, rekao je Baro na konferenciji za novinare u Briselu.

Komesar za pravosuđe precizirao je da predlog Komisije treba da podrži Savet EU.

"U to mora još da bude uveren Savet EU", rekao je Baro.

On je naveo da su "odgovarajuće mere predostrožnosti već preduzete kako bi sve moglo da se primeni do kraja godine".

Šefovi diplomatija zemalja EU postigli su sredinom juna u Luksemburgu politički konsenzus o viznoj liberalizaciji za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru.

Na sastanku 14. jula u Strazburu, EK bi trebalo da iznese predlog da se vize ukinu do kraja godine za Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju, dok će Bosna i Hercegovina i Albanija morati najpre da ispune potrebne preduslove.

Preporuke Komisije, koje će biti upućene članicama EU, predstaviće, kako je planirano, na konferenciji za novinare u Strazburu Baro i evropski komesar Oli Ren.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: