Sada Ahmadinedžad nudi promene

Predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad najavio uvođenje velikih promena u politici nove vlade, čiji će prioritet biti socijalna oblast.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 08.07.2009.

00:29

Default images

Ahmadinedžad, čiji je reizbor potvrđen nakon osporavanih izbora 12. juna, izjavio je da će se "strukture vlade promeniti" i da će "promene biti značajne". Nova vlada će se pre svega usmeriti na pitanja "stanovanja, zapošljavanja i ekonomskih reformi", rekao je ultrakonzervativni lider.

"Ja sam protiv sukobljavanja policije i naroda, mi moramo poštovati usmerenja ljudi, pre svega mladih", rekao je Ahmadinedžad, dodajući da su nedavno održani izbori bili "najlepši i najčistiji". Prema zvaničnim podacima, Ahmadinedžad je dobio 63 odsto glasova.

Iranske vlasti najavile su da će novi predsednik i vlada biti inaugurisani između 26. jula i 19. avgusta.

Tri Ahmadinedžadova protivkandidata, pre svega Mir Hosein Musavi, osporavali su rezultate izbora, što je dovelo do masovnih protesta u Teheranu u kojima je poginulo najmanje 20 ljudi. Više od 1.000 ljudi je uhapšeno, od kojih je, prema zvaničnim podacima, dve trećine oslobođeno.

Još 100 demonstranata uskoro na slobodi

Dve trećine osoba koje su privedene tokom demonstracija, posle predsedničkih izbora u Iranu, pušteno je na slobodu, a još stotinu će uskoro biti oslobođeno, saopštio je danas šef iranske policije.

"Još 100 će biti pušteno na slobodu u naredna dva dana", izjavio je Esmail Ahmadi-Moghadam u gradu Kazvinu na severozapadu zemlje, preneo je Rojters.

Isti zvaničnik saopštio je prošle sedmice da su 1.032 osobe uhapšene u Teheranu posle predsedničkih izbora 12. juna, na kojima je dosadašnji šef države Mahmud Ahmadinedžad ubedljivo pobedio, a za koje njegov glavni rival iz opozicije Mir Hosein Musavi tvrdi da su bili namešteni.

Od zvaničnog proglašenja rezultata izbora u Iranu su organizovane ulične demonstracije velikih razmera, kakve nisu viđene od zbacivanja šaha i proglašenja Islamske republike 1979. godine, na kojima je život izgubilo najmanje 20 ljudi.

Aktivisti grupa za zaštitu ljudskih prava tvrde da blizu 2.000 privedenih i dalje zatočeno širom Irana, uključujući vodeće reformiste, akademike, novinare i studente.

Vodeća reformska stranka "Front za učešće islamskog Irana" zatražila je danas hitno oslobađanje svojih članova, kao i drugih osoba uhapšenih zbog pružanja podrške opozicionim kandidatima na predsedničkim izborima, navela je britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: