Juki Amano novi šef IAEA

Savet guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) potvrdio je izbor Japanca Jukija Amana za naslednika šefa ove organizacije Mohameda El Baradeja.

Izvor: B92

Petak, 03.07.2009.

19:48

Default images

Amano će, nakon što izbor bude i formalno potvrdila Generalna skupština IAEA u septembru, od 1. decemba na četiri godine preuzeti funkciju generalnog direktora. On je, u izjavi novinarima, najavio da želi da zastupa interese svih zemalja, regiona i grupa.

Generalni direktor je nezavisan i u tom duhu će voditi IAEA, kazao je Amano. On je naveo da su njegov izbor podržale industrijske i zemlje u razvoju. Amano je dodao da su njegovi zadaci, koji predstoje, "ogromni", navodeći da će IAEA nastojati da Iran i Sirija primenjuju međunarodne sporazume.

Upitan da li podržava sankcije protiv Irana, Amano je odgovorio da ne želi to da komentariše, dodajući da je cilj obustavljanje širenja nuklearnog naoružanja najvažniji.

Kada je reč o nuklearnom programu Severne Koreje, on je kazao da su pregovori "šest strana" u toku, da je dijalog jedini put ka rešenju i da će IAEA u tome imati važnu ulogu.

U vezi sa budžetom IAEA, on je istakao da se zalaže za ravnotežu između zahteva zemalja i resursa organizacije.

Ambasador Irana pri IAEA Ali Asgar Soltanije čestitao je Amanu na izbornoj pobedi.
On je kazao da je razvoj izbornog procesa od početka pokazao nedostatke u organizaciji, koji moraju biti uklonjeni.

Soltanije je dodao da ga najviše brine polarizacija zemalja članica, te da su očekivanja od određenih kandidata zasenjena zahtevima političkih blokova.

Iranski diplomata je kritikovao isključenje preko 100 zemalja članica IAEA iz procesa izbora generalnog direktora organizacije.

Naime, Savet guvernera imenuje budućeg šefa organizacije, a u tom telu zastupljeno je 35 zemalja članice od ukupno 146 koliko broji Generalna skupština IAEA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: