Proteran predsednik Hondurasa

Vojska Hondurasa zauzela je predsedničku palatu i proterala predsednika Manuela Zelaju u Kostariku, a uhapšeno je i nekoliko ministara.

Izvor: B92

Nedelja, 28.06.2009.

17:37

Default images

Kongres u Hondurasu izglasao je nekoliko časova kasnije da prihvata, kako se navodi, pismo ostavke Zelaja. Sekretar Kongresa Hoze Alfredo Savedra pročitao je pismo datirano sa 26.junom, koje je navodno potpisao Zelaja. Međutim, Zelaja je za američku televiziju Si-En-En rekao da je ostavka "potpuno lažna" i da je i dalje predsednik.

Vrhovni sud Hondurasa podržao je vojsku navodeći da je reč o odbrani demokratije, dok je ambasador Hondurasa u Organizaciji američkih država rekao da vojska planira da predsedavajući Kongresa Roberto Mičeleti položi zakletvu kako bi zamenio Zelaju.

Zelaja je uhapšen nekoliko časova pre nego što je trebalo da bude održan refernedum o ustavnim promenama koje bi, kako navode protivnici referenduma, omogućili njegov ponovni izbor. Vrhovni sud je progasio referendum negalnim.

Pored Zelaje, danas je, kako javlja AFP pozivajući se na izvor u vladi, uhapšeno i najmanje osam ministara vlade, među kojim i ministarka spoljnih poslova.

Za sada nije poznato ko vodi zemlju. Tenkovi i oklopna vozila patroliraju ulicama Tegusigalpe, dok nad gradom nadleću vojni helikopteri. Više stotina vojnika opkolilo je predsedničku palatu.

Ustav nalaže da predsedavajući Kongresa menja predsednika.

Zeleja, levičarski orijentisan i blizak venecuelanskom predsedniku Ugu Čavezu, po dolasku na aerodrom u kostarikanskoj prestonici San Hoze, poručio je da je delovanje vojske nelegalno i da ne postoji opravdanje za "državni udar".

Zelaja je rekao da neće priznati novu vladu i založio se da do kraja mandata bude na čelu države. Četvorogodišnji mandat mu ističe u januaru.

Za veneceulansku televiziju Telesur, Zelaja je rekao da su ga probudili pucnji i vika njegovih telohranitelja koji u se opirali trupama najmanje 20 minuta. Dodao je da ga je potom osam ili devet vojnika ispratilo u vazdušu bazu odakle je avionom prebačen u Kostariku.

Čavez je rekao da je vojska u Hondurasu privremeno pritvorila i ambasadore Venecule i Kube i da ih je pretukla.

Podršku Zelaji izrazili su Čavez i bivši kubanski lider Fidel Kastro, dok je predsednik SAD Barak Obama izrazio "duboku zabrinutost" zbog događanja u Hondurasu. Državna sekretarka SAD Hilari Klinton je rela da hapšenja treba osuditi.

Zelaja je pozvao građane Hondurasa da mirno protestuju, a od policije da štiti demonstrante. Njegov saveznik, lider sindikata Rafael Alegria takođe je pozvao na proteste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: