Privatni ili državni fakultet?

Rektori privatnih univerziteta kažu za “Politiku” da poslodavci više gledaju znanja i umeća, nego da li je diploma sa državnog ili privatnog fakulteta.

Izvor: Politika

Nedelja, 28.06.2009.

01:30

Default images

Ipak pojedina preduzeća u oglasima za posao jasno navode da se od kandidata traži diploma državnog fakulteta, dok u stranim kompanijama kažu da kandidati koji dolaze sa privatnih fakulteta poseduju savremenija znanja i da nekog prodaje rad, a ne diploma. Pored perspektive zaposlenja, na izbor fakulteta značajno utiče i cena školarina.

Na državnim fakultetima najviša školarina za jednu godinu studija je na arhitekturi – 240.000 dinara, u šta nisu uračunati prateći troškovi školovanja. Najviša privatna školarina, kako navodi “Politika” je na umetničkim odsecima i ide i do 6.000 evra.

Za razliku od državnih, na privatnim fakultetima su u cenu školarine uglavnom su uključeni i prateći troškovi – nastava, individualne konsultacije, polaganje ispita, kompletna literatura, potvrde, obrasci, uverenja, diplome...

A da poslodavci sve manje gledaju diplomu, a više šta je to što ljudi znaju i umeju, potvrđuje i Dragan Đukić, direktor sektora za posredovanje u zapošljavanju i planiranju karijere Nacionalne službe za zapošljavanje.

On kaže da je to trend u svetu i u Srbiji i da će “diploma sve više biti ulaznica za utakmicu, a da li ćete vi dati gol ili dobiti crveni karton u petom minutu – to zavisi od vas”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: