Kako nastaju sećanja

Naučnici su prvi put napravili 'fotografiju' procesa pamćenja, odnosno nastajanja sećanja, piše časopis “Lajv Sajans”.

Izvor: B92

Nedelja, 28.06.2009.

01:29

Default images

Kako prenosi zagrebački “Jutarnji list”, fotografija pokazuje proteine koji nastaju između ćelija mozga u trenutku kada se informacija utiskuje u dugoročno pamćenje. Eskperiment je, kako se navodi, otkrio i neke iznenađujuće aspekte stvaranja sećanja, odnosno procesa pamćenja koji je po mnogo čemu nerazjašnjen.

Biohemičar Univerziteta u Kaliforniji Kelsi Martin, istraživao je sa svojim kolegama stvaranje sećanja u neuronima morskog puža. Ta vrsta puža služi kao dobar model za istraživanje moždanih ćelija kakve imaju brojni organizmi, a među njima i ljudi.

Naučnici su neurone izložili hemijskom serotoninu, koji se koristi za stimulaciju stvaranja memorijskih veza, ali su u novom pristupu pronašli način da otkriju da li se stvaraju novi proteini u trenutku kada mozak pamti.

Jedan od članova naučnog tima, Vejn Sosin, kaže da je razlika između kratkotrajnog i dugotrajnog pamćenja upravo u mogućnosti stvaranja novih proteina.

Naučnici veruju da novi proteini ojačavaju moždane sinapse, odnosno veze između neurona i da se, kako objašnjava Sosin, pamćenje dogodi kada se promeni snaga veze između sinapsi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: