Rusija i NATO obnavljaju odnose

Rusija i NATO odlučili na samitu Alijanse na Krfu da obnove političke veze, kao i vojne kontakte, narušene posle sukoba u Južnoj Osetiji.

Izvor: B92

Nedelja, 28.06.2009.

00:38

Default images

Ministri spoljnih poslova članica NATO-a sastali su se danas na Krfu sa predstavnicima Rusije, na skupu na najvišem nivou od završetka rata u Gruziji, kako bi započeli novu saradnju.

Generalni sekretar Alijanse Jap de Hop Shefer ocenio je sastanak kao dobar i rekao da su se Rusija i Alijansa saglasile da obnove odnose, i kad je u pitanju vojna saradnja.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je rekao da se Rusija i NATO i dalje ne slažu po pitanju Zakavkazja, ali i da obe strane moraju da prihvate nove okolnosti.

Rusija i NATO odlučili su da obnove političke veze, kao i vojne kontakte, narušene posle sukoba u Južnoj Osetiji u avgustu 2008. godine, saopštio jegeneralni sekretar Alijanse Jap de Hop Shefer

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da njegova zemlja želi da obnovi odnos poverenja s Alijansom, koji bi podrazumevao i vojnu saradnju, kao i saradnju na polju strateške bezbednosti.

Međutim, ruski šef diplomatije bar u razgovoru sa novinarima pre sastanka nije odavao utisak da će razgovori biti konstruktivni.

Novinar: Ministre, koji su ciljevi vašeg sastanka?

Lavrov: Ovo nije moj sastanak. Ovo je inicijativa Dore Bakojani, grčke šefice diplomatije, tako da pitajte nju.

Novinar: Kakva su vaša očekivanja?

Lavrov: Šta god Dora želi.

Ipak, posle sastanka Lavrov je rekao da njegova zemlja želi obnovu poverenja Rusije i NATOa, ali da će To zahtevati praktične poteze, koji će pokazati da predlozi nisu ostali samo na papiru.

Lavrov se osvrnuo i na planove bivše administracije SAD da u Evropi postavi delove svog antiraketnog štita, upozorivši da će, ako Vašington nastavi da sprovodi ovu nameru, buduća saradnja na tom polju u okviru Saveta Rusija-NATO biti besmislena.

Odlazeći generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer rekao je da se današnji sastanak održava posle perioda ozbiljnih kriza, De Hop Shefer je rekao i da on predstavlja dobru polaznu tačku za buduću vojni saradnju između Alijanse i Rusije.

“Pošto smo obnovili naše odnose na političkom nivou, to ćemo uraditi i sa ciljem koji se odnosi na zajedničku izgradnju i očuvanje mira evro-atlantske regije”, kazao je generalni sekretar NATO-a.

Na samitu u Grčkoj većina okupljenih ministara spoljnih poslova zemalja Natoa, bavila se, na prvom mestu, odnosima između Evropske unije i Irana.

Sastanak na Krfu održan je nedelju dana pre susreta američkog i ruskog predsednika Baraka Obame i Dmitrija Medvedeva u Moskvi, i samita Grupe osam najrazvijenijih zemalja sveta u Rimu.

Zapad skeptičan prema bezbednosnom planu Rusije

Zvaničnici Evropske unije saopštili su se da su se, posle današnjeg sastanka ministara spoljnih poslova članica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Krfu, predstavnici složili da razmotre novi scenario o panevropskoj bezbednosti, ali i da on ne može da zameni postojeće strukture kao što su NATO i OEBS.

Ministarka spoljnih poslova Grčke, zemlje koja trenutno predsedava OEBS-om, Dora Bakojani, rekla je da je rasprava o predlogu Rusije o formiranju nove evropske bezbednosne "arhitekture" bila "otvorena", što je agencija Rojters protumačila kao diplomatski izraz za suštinsko neslaganje.

Bakojani je rekla i da će biti nastavljen proces pronalaženja novih načina da se pobede izazovi za evropsku bezbednost, a da će napredak na tom polju biti jedna od tema samita OEBS-a koji će u decembru biti održan u Atini.

"Nije nam potrebna nova (bezbednosna) struktura. Već ih mnogo imamo na raspolaganju - Ujedinjene nacije, Evropska unija, OEBS, Savet Evrope. Imamo principe, imamo strukture, hajde da ih ojačamo", rekao je ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner.

Šef finske diplomatije Aleksanar Stub rekao je da podržava stav Grčke da nove bezbednosne strukture nisu neophodne, kao i da su one postojeće dovoljne, ali da bi ih trebalo izmeniti.

Stub je povodom predloga ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva o formiranju nove evropske bezbednosne "arhitekture", rekao da je OEBS osnovan zbog hladnog rata, kao i da je to merodavna bezbednosna organizacija koja obuhvata tri glavna aspekta - odnose između zemalja članica bazirane na posebnim principima, ekonomsku saradnju i saradnju u oblasti zaštite životne sredine, kao i povezivanje bezbednosti sa zaštitom ljudskih prava.

Kiparski ministar spoljnih poslova Markos Kiprianu rekao je da treba ojačati evropski bezbednosni sistem kao i postojeće institucije, koje su osnovane pre mnogo godina, a do danas nisu modernizovane.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev je pre godinu dana izneo plan za formiranju nove evropske bezbednosne "arhitekture", koji bi zamenio one iz vremena hladnog rata, ali NATO u tome vidi nameru Moskve da spreči Alijansu da se još više približi granicama Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: