Đelić: Ubedićemo Holandiju

Učinićemo sve da ubedimo Holandiju da radimo sve što možemo da zaokružimo saradnju sa Haškim tribunalom, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Izvor: Beta

Nedelja, 28.06.2009.

00:37

Default images

Uoči posete holandskog ministra spoljnih poslova Maksima Ferhagena, koji 21. jula stiže u Beograd, Đelić najavljuje da će Beograd tom prilikom predstaviti svoje argumente i to ne ne samo one u vezi sa saradnjom sa Hagom već i sa rezultatima u procesu evropskih integracija.

On se nada da bi Holandija mogla da podrži Srbiju već na sledećem ministraskom sastanku 27. jula u Luksemburgu.

"Nadamo se, i daćemo sve od sebe, da će se se omogućiti implementacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a time i odblokirati proces evropskih integracija Srbije. Kraj jula je prvi mogući rok za tako nešto", rekao je Đelić sinoć u Beogradu.

On je podsetio da 26 od 27 država članica Evropske unije podržava implementaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a da je samo Holandija protiv toga zbog "traumatičnih događaja u Srebrenici".

Đelić je podsetio da je Srbija prošle godine privela i predala Haškom tribunalu bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića i dodao da se često zaboravlja da su vlasti u Beogradu isporučile 44 od ukupno 46 lica koje je potraživao taj sud.

"Tako da nije tačno da Srbija ništa ne čini po tom pitanju. Ne, Srbija je već uradila skoro sve i ostala su još dvojica ljudi za kojima se traga. Mi činimo sve što možemo i u tome sarađujemo sa nekoliko evropskih bezbednosnih službi", naveo je Đelić.

On je ukazao da je glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, prilikom podnošenja poslednjeg izveštaja o saradnji Srbije 16. juna u Luksemburgu, na pitanje da li Srbija čini sve što može da okonča saradnju odgovorio potvrdno.

Đelić je dodao da se Bramerc tada složio da bi implementacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju pomogla i u procesu saradnje sa sudom u Hagu.

Potpredsednik srpske vlade je naveo da, iako Srbija još uvek nije dobila status kandidata za EU, ekonomski i finansijski ona pripada prostoru Unije.

"Oko 80 odsto banaka u Srbiji su zapravo banke koje ne samo što imaju sedište u EU, već su i deo evrozone. Srbija 65 odsto trgovine obavlja sa zemljama EU, a ako se tu dodaju i države regiona članice CEFTA onda je to 90 odsto", rekao je Đelić.

On je podsetio da 80 odsto direktnih stranih investicija u Srbiju dolazi iz zemalja članica EU, što je u prethodnih osam godina iznosilo 16 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: