Deca beže od lošeg života

Srbija je jedina zemlja u jugoistočnoj Evropi koja ima centar u koji se privremeno smeštaju deca koja su iz svojih zemalja pobegla zbog lošeg života.

Izvor: B92

Petak, 26.06.2009.

18:37

Default images

Decu smeštenu u centru pri Zavodu za vaspitanje dece i omladine, policija je uhapsila na granici Srbije i Makedonije. U večerašnjoj emisiji “Patrola”, koja se emituje od 21.30, možete, između ostalog, da pogledate ekskluzivne razgovore sa trojicom dečaka o njihovim razlozima za bekstvo iz Avganistana. Njihov identitet je zaštićen.

Jedan sedamnaestogodišnjak ceo put od Avganistana do Srbije prešao je peške, sa rancem na leđima.

Trebalo mu je devet meseci. Uhvaćen je, kako kaže, na srpskoj planini, a ne na samoj granici sa Makedonijom.

“Ja nisam želeo da budem taliban. Moja porodica je prinuđena da radi za talibane, ja to nisam hteo”, kaže on.

“Bio sam nedelju dana u zatvoru koji drže talibani. Bilo je užasno, ne želim da se sećam. Moj stariji brat je tu ubijen. Znate, ja sam dizajner, ne želim da ratujem, ne želim da budem taliban i zato sam krenuo iz Avganistana na neko bolje mesto”, navodi on.

I dok se sva deca u svetu igraju igračkama, većina dece u Avganistanu igra se oružjem.

Maloletnik koji je pobegao iz Avganistana na jednoj fotografiji, koju je pokazao ekipi emisije “Patrola”, ima devet godina, a njegov brat tri i u rukama nose kalašnjikove.

Ne samo u Avganistanu, već i u Iranu, Iraku, Pakistanu, deca odrastaju u istim uslovima – uz oružje, strah, stalno nasilje i zlostavljanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: