Berezovskom još 13 godina zatvora

Ruski oligarh Boris Berezovski, sa azilom u Velikoj Britaniji, osuđen je u Rusiji na 13 godina zatvorske kazne zbog pronevere u kompaniji “AvtoVAZ“.

Izvor: B92

Petak, 26.06.2009.

17:46

Default images

Drugooptuženi, takođe nekadašnji član rukovodećeg tima kompanije "LogoVAZ“, Julij Dubov, osuđen je na zatvorsku kaznu od devet godina, javile su ruske novinske agencije. Tužilac, koji je tražio zatvorsku kaznu za Berezovskog od 15 godina, izjavio je da smatra kaznu legalnom i osnovanom.

Sudija Krasnogorskog suda saopštio je da je potrebno od optuženih oduzeti nanetu štetu od više od 58 miliona rubalja u korist Samarske oblasti.

Advokati Berezovskog i Dubova - kojima se prvobitno pripisivala odgovornost za prisvajanje blizu 4,5 miliona dolara, ali je sud dobio materijale samo za polovinu tih sredstava, u prvom trenutku nisu mogli da saopšte da li će se žaliti na kaznu, dok ne saznaju želju klijenta.

Ipak, advokat Berezovskog smatra da u postupku nisu pruženi značajni dokazi krivice, podsetivši da su gubernator Samarske oblasti i čelnik “AvtoVAZ-a“ ranije izjavljivali da im njegov klijent “nije naneo štetu“.

Suđenje je bilo po tačkama optužnice za proneveru i legalizaciju novca dobijenog kriminalnim radnjama.

Prema nalazima istrage, Berezovski je kao šef organizovane kriminalne grupe iskoristio svoje lične odnose sa rukovodstvom kompanije “AvtoVAZ“ i 1994. orgnizovao pripremu i zaključenje ugovora “AvtoVAZ-a“ i “LogoVAZ-a“, čijeg je rukovodstva bio član kao i drugi pripadnici grupe.

Prema ugovoru, “AvtoVAZ“ je trebalo da isporuči “LogoVAZ-u“ 20.000 automobila različitih modela, ali 5.560 isporučenih vozila nije plaćeno, iako su vozila prodala, podsetili su ruski mediji.

Novac dobijen od prodaje, Berezovski i članovi kriminalne grupe planirali su da iskoriste za kupovinu akcija visokoprofitabilnih firmi, npokretnosti i druge svrhe.

Ranije je protiv Berezovskog podignuto 11 optužnica, između ostalog za proneveru 13 miliona dolara banke “SBS-Agro“, a novembra 2007. sud u Moskvi osudio ga je na šest godina zatvora zbog pronevere novca “Aerflot“, podsetila je agencija Itar-Tas.

Agencija RIA Novosti, pozivajući se na izjavu tužioca Dmitrija Linskog, javila je da će Tužilaštvo još jednom uputiti Velikoj Britaniji zahtev za ekstradiciju Berezovskog, budući da je današnja kazna dodatni osnov za njegovo izručenje.

“Naravno, Tužilaštvo će uložiti sve napore da bi oni (Berezovski i Dubov) bili kažnjeni po zasluzi“, rekao je tužilac.

Sud je još juče utvrdio da su dvojica optuženih krivi u predmetu ali je zbog obimnosti presude, kazna saopštena tek danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: