Privatni izdavači traže zaštitu

Privatni izdavači traže od Komisije za zaštitu konkurencije da utvrdi kako je Ministarstvo prosvete omogućilo Zavodu za udžbenike monopol na tržištu udžbenika.

Izvor: B92

Petak, 26.06.2009.

15:25

Default images

Predstavnici izdavačkih kuća iz Udruženja izdavača udžbenika i učila Srbije naveli su da je Ministarstvo prosvete time što nije objavilo trajni konkurs za izdavanje udžbenika od 1. do 6. razreda omogućilo javnom izdavaču dominantan položaj na tržištu.

Gordana Knežević Orlić iz izdavačke kuće “Klet“ rekla je da će Savet Komisije biti održan sledeće sedmice i da se odgovor Komisije za zaštitu konkurencije očekuje u narednih 10 dana.

Ona je navela da privatni izdavači od jula 2008. godine do danas nemaju pravo da konkurišu za izdavanje udžbenika.

Prema njenim rečima, privatni izdavači imaju problem sa izdavanjem udžbenika od 2007. godine.

"Svake godine objavljivan je konkurs za izdavanje do 2007. godine. Tada je neko uvideo da javni izdavač gubi tržište", navela je Gordana Knežević Orlić.

Predsednica Skupštine Udruženja izdavača Mirjana Milovanović navela je da je problem što se ne primenjuju Pravilnici o ogledu za udžbenike od 1. do 6. razreda.

"Zahtevamo od ministarstva da poštuje sva akta koja donese. Oni ne poštuju pravilnike koji su na snazi", navela je on.

Novi Zakon o udžbenicima, koji bi trebalo da reguliše oblast izdavaštva, još je u proceduri donošenja.

Udruženje izdavača udžbenika i učila Srbije čini 10 izdavačkih kuća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: