Svetski dan borbe protiv droge

Akcije u borbi protiv narkomanije dale su rezultate i da se smanjuje zloupotreba droga kod najmlađih adolescenata, kaže ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 26.06.2009.

01:30

Default images

O teškim iskustvima zavisnika najbolje se saznaje od njih samih, pa je tako Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti omogućila studentima da danas, na Svetski dan borbe protiv zloupotreba droge, razgovaraju sa onima koji nisu uspeli da se odupru drogama.

Nikola danas, na svetski dan borbe protiv zloupotrebe droga, slavi svoj 28. rođendan. Već dve godine se ne drogira, iako je prethodno 10 godina uzimao najrazličitije psihoaktivne supstance. Počeo je sa marihuanom u sedmom razredu osnovne škole.

“Sve je jednostavno propalo oko mene, sam sam propao. Više nigde nisam imao podršku, nigde nisam imao prijatelje, nisam imao ništa, ništa, ništa... Gde god sam se pojavio, bukvalno su me odbacivali ljudi”, priča on.

Tridesetogodišnji Nenad nalazi se na samom početku dugog puta izlečenja od bolesti zavisnosti.

Mada se ovih prvih pet dana lečenja nekima mogu činiti kratkim, za Nenada je ovo konačno pravi početak.

“Potrebno je meni, da se meni javi u glavi da treba da mi se pomogne, a ne mom ocu, majci i sestri. Znači ne treba njima da se pomogne nego meni. I pri kraju svakog nekog tretmana gde sam bio, kao da su oni izlečeni, a ja nisam”, kaže on.

Dugogodišnje iskustvo u radu sa zavisnicima direktorke Zavoda za bolesti zavisnosti Jasne Daragan-Saveljić govori da je droga problem celog društva, a ne samo zdravstvenog sistema.

“Roditelji moraju da se mnogo više bave svojom decom, da tako kažem, na jedan kvalitetan način. Da provode određeno vreme, da razgovaraju sa svojom decom, da razgovaraju sa njima i to će verovatno biti dovoljno za prevenciju”, poručuje ona.

Na dan borbe protiv zloupotrebe droga, za istim stolom našli su se predstavnici četiri ministarstva, Ujedinjenih nacija i grada Beograda.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević kaže da Srbija ima strategiju za borbu protiv droga, a da se već vidi smanjenje broja zavisnika kod mlađih adolescenata.

“Mi ćemu ubuduće na području Republike Srbije u svim policijskim upravama formirati timove imajući u vidu da nema razlike između velikog i malog grada, nema razlike od vrebanja opasnosti”, najavljuje zamenik direktora policije Branislav Mitrović.

Godina 2009. u svetskom izveštaju o drogama Ujedinjenih nacija posvećena je povezanosti droge i kriminala. Za Srbiju je ova tema veoma aktuelna jer se zemlja nalazi na balkanskom putu droge.

Sve mlađi zavisnici

Sve je više dece koja postaju zavisnici i sve su mlađa ona koja prvi put probaju narkotike, upozoravaju stručnjaci povodom Međunarodnog dana borbe protiv droge.

Prošle godine samo u Beogradu registrovana su 722 nova zavisnika. U Srbiji je u toku kampanja "Da li droga upravlja tvojim životom?" čiji je cilj širenje svesti o štetnosti narkomanije i o potrebi suzbijanja kriminalnih aktivnosti u vezi s drogom.

Čak 70 odsto mladih probalo je drogu, procenjuju u Zavodu za bolesti zavisnosti i MUP- a Srbije. Niske cene narkotika i dostupnost na svakom koraku dovode do toga da deca mogu da je kupe bez velikog odricanja.

Radoznalost je najčešći razlog zbog kog deca probaju drogu. Naizgled bezazleno prilaze im narko-dileri, neretko i prijatelji koji im drogu drugarski nude.

“Starosna granica se značajno smanjila, deca sada probaju drogu između 12 i 15 godina, dok su prethodnih godina u pitanju bila deca starosti između 14 i 18 godina” , objasnio je direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti, Boro Lazić. Prema njegovim rečima, nekada je prva droga sa kojom su deca dolazila u kontakt najčešće bila marihuana, dok je sada to sve češće ekstazi.

Da bi se što efikasnije ukazalo na problem narkomanije, prvi put će se u Srbiji tri dana obležavati Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge.

Građani će dobijati brošure koje sadrže osnovne informacije vezane za bolest, a održavaće se i brojne tribine.

Lazić je pozvao građane da dođu na tribine, da se upoznaju sa ovim problemom i da nauče da je narkomanija izlečiva bolest.

Primarna prevencija, tj. edukacija od malih nogu i promovisanje zdravih stilova života najbolji su način borbe protiv narkomanije.

Veća sredstva za borbu protiv droge

Povodom Svetskog dana borbe protiv droge, Kancelarija UN za drogu i kriminal apelovala je da se više ulaže u borbu protiv nelegalne trgovine narkoticima.

Prema godišnjem izveštaju ovog tela, veća tržišta kokaina, opijata i kanabisa su stabilna ili u padu, dok postoje indikacije da je u porastu proizvodnja i upotreba sintetičkih droga u zemljama u razvoju. Izveštaj od preko 300 stranica u Vašingtonu je obrazložio izvršni direktor Kancelarije UN za drogu i kriminal Antonio Maria Kosta.

On je naveo da je u Avganistanu, gde se uzgaja 93 odsto opijuma u svetu, lane uzgoj opao za 19 procenata u odnosu na prethodnu godinu.

U Kolumbiji, koja proizvodi polovinu svetskog kokaina, zabeležen je pad uzgoja od 18 odsto i smanjenje proizvodnje od čak 28 procenata.

Globalna proizvodnja koke iznosila je 845 tona i beleži uzastopan pad već pet godina, uprkos izvesnom porastu uzgoja u Peruu i Boliviji.

Kanabis je i dalje droga koja se u svetu najviše uzgaja i koristi, mada podaci govore da je štetnija nego što se obično veruje.

Prosečan sadržaj THC-a (štetne komponente) hidroponične marihuane je protekle decenije u Severnoj Americi gotovo udvostručen, što ima ozbiljne posledice po zdravlje, a dokaz za to je veliko povećanje broja ljudi kojima je potrebno lečenje.

Najveća potrošnja kanabisa je u Severnoj Americi, Okeaniji i zapadnoj Evropi; kokaina u Severnoj Americi i nekim delovima zapadne Evrope, a opijata u jugoistočnoj Aziji i zapadnoj Evropi.

Upotreba sintetičkih droga - amfetamina, metamfetamina i ekstazija u razvijenim zemljama je stabilna, ali ograničeni podaci navode na zaključak da je njihova potrošnja u zemljama u razvoju u porastu.

"Ono što je nekada bilo garažna industrija, danas se pretvorilo u unosan biznis", naglasio je direktor UNDOC-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: