Protest protiv ograđivanja Roma

Više desetina aktivista Antifašističke kampanje protestovalo je zbog ograđivanja romskog naselja u Bloku 67, tokom trajanja Univerzijade.

Izvor: B92

Petak, 26.06.2009.

00:29

Default images

Više desetina aktivista održalo je protest ispred Delta Sitija, u neposrednoj blizini naselja Belvil izažavajući nezadovoljstvo zbog odluke da se romsko naselje koje se tu nalazi fizički razdvoji od mesta gde će biti smešteni učesnici Univerzijade žicom.

Kako navode u Antifašističkoj kampanji odlukom gradskih vlasti i uz podršku krupnog kapitala Romima iz Bloka 67 ugrožena je egzistencija i uskraćena sloboda kretanja i rada.

Nakon kratkog ubeđivanja sa policijom i utvrđivanja da li je održavanje skupa prijavljeno ili ne, ispred glavnog ulaza u novobeogradski tržni centar počeo je protest protiv, kako su ga nazvali organizatori, logora Belvil. Aktivisti Antifašističke kampanje odlučni su da javnim akcijama dovedu do uklanjanja žičane ograde koja razdvaja romsko naselje od naselja Belvil u kom su smešteni učesnici Univerzijade, a koje se nalazi odmah pored Delta sitija.

Osim što fizički razdvaja dva naselja, ograda i zaklanja jedno drugo a kako kažu demonstranti Romima uskraćuje slobodu kretanja i rada, ali i ugrožava egzistenciju pošto se između ostalog česma koju koriste nalazi sa strane ograde gde im je pristup zabranjen. Žičana ograda oko Univerzitetskog sela visoka oko dva metra postavljena je pre nedelju dana. Pored žice patroliraju policajci i obezbeđenje a ulazak u Belvil dozvoljen samo učesnicima Univerzijade I onima koji imaju specijalnu propusnicu.

“Danima su naše komšije Romi iz bloka 67, pod izgovorom Univerzijade, ograđeni žicom. Njima je ovim nehumanim činom ugrožena egzistencija i uskraćena sloboda kretanja i rada - nemaju pristup vodi i zdravstvenoj zaštiti, često ostaju bez struje, onemogućeno im je da obavljaju svoja zanimanja”, saopšteno je danas iz Antifašističke kampanje.

Antifašistička kampanja navodi da vlast ne rešava na bilo koji način probleme građana, već “sakriva katastrofalne uslove njihovog života bodljikavom žicom i ciradama Univerzijade, javnosti se mažu oči raskalašnim spektaklom koji je skupo plaćen našim novcem.”

Podsetimo, Antifašistička kampanja je u oktobru prošle godine organizovala skup kojim se suprotstavila najavama ekstremnodesničarskih organizacija koje su najavile marš kroz Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: