Dom zdravlja podržao direktorku

Stručni kolegijum Doma zdravlja Novi Beograd ne odobrava direktorki te ustanove Katarini Vekić da podnese ostavku, nakon što je gradonačelnik to tražio od nje.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 08.06.2009.

15:23

Default images

Podsetimo, gradonačelnik glavnog grada Dragan Đilas zatražio je od direktorke Doma zdravlja Novi Beograd da podnese ostavku zbog smrti šesnaestomesečne bebe N.T. koja je lečena u toj ustanovi.

U saopštenju proširenog stručnog kolegijuma Doma zdravlja Novi Beograd navodi se da je "medijski haos" dirigovan iz političkih struktura doveo do otvorenog neprijateljstva i nepoverenje prema svim zdravstvenim radnicima bez "objektivnog sagledavanja situacije".

"Sloboda medija da ulaze u stručne medicinske probleme i očigledna politička konotacija doveli su do poremećaja u komunikaciji između zdravstvenog tima i pacijenta", navodi se i dodaje da je rad u toj ustanovi skoro nemoguć a lekari i sestre se osećaju poniženo.

Stručni kolegijum i predstavnici svih sindikata Doma zdravlja Novi Beograd zatražili su depolitizaciju zdravstvenog sustema i zaštitu, prvenstveno od ministra zdravlja, Lekarske komore i Srpskog lekarskog društva.

"Tražimo precizno definisanje pojma lekarske greške da se ne bi svaki neželjeni događaj proglašavao lekarskom greškom", ističe se u saopštenju.

Devojčica N.T, koja je bila u komi zbog bakterijskog meningitisa, umrla je pre nedelju dana na Klinici u Tiršovoj ulici, a njeni roditelji navode da su je dva puta nosili na pregled u Dom zdravlja "Novi Beograd", odakle su ih lekari vraćali kući smatrajući da je u pitanju virusna infekcija.

Devojčica je na kraju upućena na kliniku u Tiršovoj, gde je pala u komu i preminula.

Gradonačelnik Đilas zatražio je više puta od direktorke te ustanove da podnese ostavku, a Gradsko veće Beograda usvojilo je 4. juna, na predlog gradonačelnika, odluku o razrešenju Vekićeve.

U nalazu Inspekcije Ministarstva zdravlja ustanovljeno je da je u medicinskoj dokumentaciji preminule devojčice bilo ozbiljnih propusta a nalaz stručnjaka povodom smrti devojčice analiziraće tužilaštvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: