Jovanović pušten iz pritvora

Bivši pripadnik zemunskog i surčinskog klana Vladimir Jovanović pušten iz pritvora u Italiji, tvrdi njegov advokat. Ministarstvo pravde nema informaciju o tome.

Izvor: Tanjug

Subota, 06.06.2009.

17:34

Default images

Vladimir Jovanović, zvani Vlada Japanac, uhapšen je 9. septembra prošle godine u Italiji po poternici srpskog Interpola koja je za njim bila raspisana zbog bekstva od odsluženja dvogodišnje kazne zatvora na koju je osuđen zbog iznude, a Ministarstvo pravde je u oktobru zatražilo njegovo izručenje Srbiji.

Njegov branilac Stevan Protić je naveo da ne zna tačne razloge zbog kojih se italijansko pravosuđe odlučilo na taj potez, navodeći da su moguća samo dva razloga za ukidanje ekstradicionog pritvora.

"Jovanović je u srpskom pritvoru proveo 14 meseci zbog krivičnog dela za koje je osuđen, pre nego što je napustio Srbiju, a u ekstradicionom pritvoru u Italiji devet meseci i prema tome izdržao je kaznu na koju je osuđen", kazao je Protić.

On smatra da je manje verovatno da je zahtev srpskog Ministarstva pravde za ekstradiciju odbijen.

Jovanovićev branilac je naglasio da je njegov klijent spreman da se vrati u Srbiju, pošto će mu ekstradicioni pritvor biti uračunat u kaznu.

Jovanović je pravosnažnom presudom Okružnog suda u Beogradu osuđen na dve godine zatvora zbog pokušaja iznude 50.000 evra od vlasnika taksija "Maksis" Nenada Mikića.

Ministarstvo pravde Srbije međutim nije dobilo zvaničnu informaciju od italijanskih vlasti da je Jovanović na slobodi, kao ni da li je pušten iz ekstradicionog pritvora u Italiji ili je odbijen zahtev za njegovo izručenje Srbiji, rečeno je danas Tanjugu u ministarstvu.

Prvom presudom Drugog opštinskog suda bio je osuđen na četiri godine zatvora, a na ponovljenom suđenju kazna mu je prepolovljena.

Vlada Japanac je od Mikića u kafiću "Dragulj" na Vidikovcu 5. aprila 2005. godine tražio reket od 50.000 evra, što je ovaj odbio da plati, posle čega je pretučen.

Jovanović je prošle godine uhapšen u Bosni i Hercegovini, ali je ubrzo pušten na slobodu pošto je utvđeno da ima bosansko državljanstvo i da ta država ne može da ga izruči srpskim vlastima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: