Izložba dinosaurusa iz Patagonije

Beograđani će od 19. juna imati prilike da vide jednu od najvećih izložbi dinosaurusa iz Argentine u “Impuls holu“ hotela “Kontinental“.

Izvor: B92

Subota, 06.06.2009.

16:57

Default images

U tom prostoru, u organizaciji Prirodnjačkog muzeja, biće izložene replike skeleta dinosaurusa iz perioda od pre 220 miliona godina. Inače, kuriozitet je to da je Beograd šesti grad na svetu u kojem se organizuje izložba.

Dinosaurusi iz Patagonije stigli su u Beograd. Radi se o replikama gmizavaca koje su od 1987. do prošle godine iskopavali argentinski paleontolozi.

“Živeo sam usred pustinje, živeo u kampu - praktično sa dinosaurusima - ustanem ujutru, odem do iskopina i tako je lako raditi. Našli smo stotine kostiju, uglavnom od dinosaurusa, radili preparaciju, čistili kosti od kamenja i slagali skelete. Ovde ćemo imati veliku izložbu. Već smo izlagali u Japanu, u Tokiju“, kaže paleontolog Horhe Kalvo.

“Ovde ima oko 20 dinosaurusa iz najranijeg perioda do izumiranja, do pre 65 miliona godina. Imamo sve delove priče o planeti od pre 220 miliona godina i svi mogu da budu zadivljeni veličinom njihovih skeleta, pa do onih najmanjih koji su veličine psa“, kaže paleontolog Fabio Frahtenberg.

“Sada nameštamo ambijent, izložba će biti u potpunom mraku, samo će svetla biti na delovima dinosaurusa. Biće mistična atmosfera“, najavljuje on.

Prirodnjački muzej više od godinu dana pokušava da organizuje postavljanje ove izložbe u Beogradu. Poseban problem je bio naći prostor u koji će moći da se smeste ovako veliki eksponati.

“Vrlo smo ponosni što jedini organizujemo ovu izložbu u Beogradu. I ovo je velika muzejska izložba i to je posebna atrakcija zbog veličine i egzotičnosti“, kaže Aleksandra Savić, PR Prirodnjačkog muzeja.

Poseban prostor biće organizovan za decu, a organizatori najavljuju i interaktivna predavanja. Izložba počinje 19. juna i trajaće sedam meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: