Novi zakon o zaštiti od požara

Pomoćnik ministra policije Predrag Marić najavio je donošenje novog zakona o zaštiti od požara, čije se usvajanje očekuje do kraja godine

Izvor: Tanjug

Subota, 06.06.2009.

15:16

Default images

Pored toga, Marić je najavio i usvajanje zakona o vanrednim situacijama i civilnoj zaštiti. Na osnovu tih zakona biće formiran jedinstveni Sektor za vanredne situacije, u okviru MUP-a.

"Za Srbiju je jako važno da dobije takvu službu, jer se prema nekim predviđanjima očekuje povećan broj požara, poplava, klizišta, hemijskih akcidenata... Srbija mora da se priprema za izazove i rizike tog tipa", rekao je Marić u izjavi Tanjugu.

Povodom tragedije koja se dogodila pre nekoliko dana u Beogradu, kada je dvoje mladih ljudi stradalo u požaru, Marić je rekao da u glavnom gradu Srbije samo 25 odsto od oko 700 stambenih objekata visine preko 22 metra ima odgovarajuću opremu za gašenje požara, ispravnu hidrantsku mrežu, nezakrčene protivpožarne prolaze i prilaze zgradi.

Marić, koji je i načelnik Sektora za zaštitu i spasavanje MUP-a, rekao je Tanjugu da protivpožarne opreme nema ili je ukradena, što vatrogascima otežava situaciju pri intervencijama.

"Ili opreme nema, jer je ukradena ili, da bi se sprečila krađa, oprema se skladišti u prostoriju čiji su ključevi u velikom broju slučajeva nedostupni vatrogascima", istakao je Marić i dodao da je interesovanje građana za stanje protivpožarne opreme u stambenim zgradama malo i da poraste tek kada se desi slučaj sa tragičnim ishodom.

On je apelovao na građane da prijave svaki nedostatak opreme ili zaključane protivpožarne prolaze inspekciji u Upravi za zaštitu i spasavanje i naglasio da su skupštine stanara neposredno odgovorne za stanje zaštite od požara.

Marić je podsetio da je sadašnja zakonska regulativa zastarela i da predviđa male kazne, a da je podnošenje prekršajnih prijava krajnja mera koja se preduzima.

"Želeli smo da novim zakonom o zaštiti od požara povećamo visinu kazni do zakonskog maksimuma", naglasio je Marić i dodao da će tim propisom biti uvedeni i definisani, između ostalog, i obaveze vlasnika stanova, skupštine stanara, kako je to predviđeno u evropskim zemljama.

Centralni deo jedinstvenog Sektora za vanredne situacije predstavljaće jedinstvena služba za hitne slučajeve, koja će se pozivati na broj telefona 112 koji će, prema njegovim rečima, biti u funkciji od sledeće godine.

Putem broja 112 građani će moći da dobiju policiju, vatrogasce i lekare, umesto pozivanjem brojeva 92, 93 i 94, a dežurni timovi biće na raspolaganju 24 časa.

U jedinstveni centar će stizati svi podaci u vezi s vanrednim situacijama i biće objedinjene aktivnosti zaštite u slučajevima požara, poplava, hemijskih incidenata, saobraćajnih nesreća, epidemija i drugog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: