Sud odobrio prodaju “Krajslera“

Apelacioni sud u Njujorku odobrio je noćas da se američka automobilska industrija "Krajsler" proda italijanskom "Fijatu".

Izvor: Tanjug

Subota, 06.06.2009.

14:54

Default images

Taj sud će međutim sačekati još do ponedeljka da vidi da li će se neko možda žaliti na takvu transakciju. Ukoliko se procedura prodaje konačno završi u ponedeljak, kompanija "Novi Krajsler" će izaći iz procedure bankrotstva i okončaće proces reorganizacije poslovanja u narednih 60 dana, kao što je to ranije zatražila američka vlada.

Primer brze prodaje "Krajslera" mogao bi da se primeni i u slučaju najveće američke auto-kompanije "Dženeral motors" - koja je bankrotirala 1. juna, nakon neuspešnog pokušaja da se održi uz veliku vladinu finansijsku pomoć, prenosi agencija Rojters iz Njujorka.

U okviru dogovorenog aranžmana, "Fijat" se, inače, saglasio da sa "Krajslerom" podeli tehnologiju potrebnu za razvoj manjeg i štedljivijeg vozila, čija tražnja na američkom tržištu je u naglom porastu.

Takav uslov ispunjava najmanji model italijanske kompanije, inovinari "fijat 500", koji je nešto veći od originalne verzije i već je dobio mnoga priznanja zbog male emisije ugljen dioksida u atmosferu.

To vozilo je italijanski generalni konzul u SAD Frančesko Talo dovezao na njujorški Volstrit i to u istom danu kada je Stečajni sud odobrio da se većina aktive "Krajslera" proda "Fijatu" i kada se očekivalo da najveći američki automobilski gigant "Dženeral motors" proglasi bankrotstvo, najveće u istoriji automobilske industrije u SAD.

Poslednjeg dana maja je, naime, Stečajni sud u Njujorku odobrio prodaju praktično kompletne "Krajslerove" imovine u SAD grupi kompanija koje predvodi italijanski "Fijat".

Sudija Artur Gonzales odobrio je prodaju dve milijarde dolara vredne imovine "Krajslera" novoj kompaniji u kojoj će 68 odsto akcija kontrolisati fond zdravstvenog osiguranja i Ujedinjeni sindikat zaposlenih u auto-industriji (UAW).

"Fijat" će biti vlasnik 20 odsto deonica "Krajslera", a kanadska vlada će kontrolisati ostalih 12 odsto.

Odluka Stečajnog suda, koju su podržale vlade SAD i Kanade, trebalo je da omogući "Krajsleru" da izađe iz procesa sudske zaštite od bankrotstva. Prema uslovima ugovora, kreditori će za 6,9 milijardi dolara "Krajslerovog" duga dobiti svega dve milijarde dolara.

Vlade SAD i Kanade su se u međuvremenu dogovorile da obezbede oko osam milijardi dolara kredita novom "Krajsleru", podsećaju agencije.

"Fijat", kako je tada dogovoreno, neće platiti ništa za udeo od 20 odsto u akcijama "Krajslera", ali će, za uzvrat, obezbediti pristup novoj tehnologiji izrade manjih, ekoloških automobila.

Italijanska fabrika će, za uzvrat, dobiti pristup američkom tržištu automobila, preko "Krajslerove" prodajne mreže, a ima mogućnost da kasnije i poveća udeo u akcijama novog "Krajslera" i to do 35 procenata.

Odluka da se dozvoli prodaja imovine "Krajslera" je jedina alternativa "hitnoj likvidaciji" te kompanije, rekao je Sudija Gonzales, ukazujući da se takvim dogovorom najbolje štiti javni interes i da je neophodno uključivanje dveju vlada u taj proces pošto "samo tržište ne može da ponudi" alternativu.

Gonzales je svojom odlukom odbacio stotine prigovora na dogovor, uključujući i grupu "Krajslerovih" prodavaca koji strahuju da će biti otpušteni.

Izvršni direktor "Krajslera" Robert Nardeli izjavio je pre te sudske odluke da jedino udruživanje s italijanskim "Fijatom" može da spase prezaduženu firmu od likvidacije.

Nardeli je dodao da kompanija traži od suda odobrenje za plan restrukturisanja kroz udruživanje sa "Fijatom", naglašavajući da je taj program, iza koga stoji i američka vlada, jedini način da "Krajsler" izađe iz krize.

On je rekao da "ne može da zamisli" da će sud doneti odluku kojom će se likvidirati kompanija sa oko 60.000 zaposlenih.

"Krajsler" - treći veliki američki proizvođač automobila, pored "Dženeral motorsa" i "Forda" - bio je prinuđen da podnese zahtev za sudsku zaštitu od bankrotstva 30. aprila.

Uprava firme je prihvatila nalog američkih vlasti da se udruži sa "Fijatom", kome bi se u zamenu za novu tehlogiju izrade manjih i štedljivih vozila, ustupila petina od ukupnog broja deonica.

"Fijat" bi "Krajsleru" za uzvrat obezbedio tehnologiju koja bi omogućila američkoj kompaniji da izrađuje automobile koji manje zagađuju životnu sredinu, koji se sve više traže.

Američko ministarstvo finansija već je odobrilo "Krajsleru" oko devet milijardi dolara hitne pomoći za preživljavanje, a "Fijat" mora da vrati taj novac ako želi da postane većinski vlasnik firme iz Detroita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: