Karađorđevići na večeri kod Bajdena

Princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom bio je sinoć gost američkog potpredsednika Džozefa Bajdena u Vašingtonu.

Izvor: B92, Beta

Subota, 06.06.2009.

14:34

Default images

Kako je saopšteno iz kancelarije princa, Bajden je na početku večere u porodičnom domu u Vašingtonu, predstavljajući goste rekao da su princ Aleksandar i princeza Katarina "uradili mnogo toga kako bi pomogli svojoj zemlji".

Kako se navodi, Karađorđević je sa Bajdenom razgovarao o brojnim temama od zajedničkog interesa i o odnosima Srbije i SAD.

Večeri je prisustvovala i ambasadorka Nensi Brinker, osnivač fondacije "Suzan Komen" za borbu protiv raka dojke koja je prošlog meseca boravila u Srbiji.

Karađorđevići učestvovali u humanitarnoj trci

Princ Aleksandar i Princeza Katarina prisustvovali su danas u Vašingtonu humanitarnoj trci u organizaciji fondacije "Suzan G. Komen" za lečenje raka dojke, saopšteno je iz kancelarije princa Karađorđevića.

Potpredsednik Bajden i njegova supruga - dr Džil Bajden, dugogodišnji promoter i borac za podizanje svesti žena o raku dojke - bili su počasni pokrovitelji ove manifestacije.

Kako se navodi u saopštenju, prvobitna motivacija doktorke Bajden da osnuje “Bajden pokret za zdravlje dojke” pre 15 godina, tokom kojih je edukovano više od 10.000 devojčica uzrasta od 14 do 17 godina u državi Delavar, bila je činjenica da su četiri njene bliske prijateljice obolele od ove bolesti.

Princeza Katarina je u govoru na svečanom otvaranju upozorila da i Srbija nažalost takođe ima najveću stopu smrtnosti od raka dojke u Evropi.

“Danak koji ova bolest uzima među našim majkama, sestrama, tetkama, bakama, kao i među porodicama koje iza njih ostaju, je tragična životna činjenica, utoliko pre što su mnoge od ovih žena mogle biti spasene da je bolest na vreme otkrivena i lečena”, kazala je ona.

Ovim događajem je fondacije "Suzan G. Komen" obeležila 20 godina organizovanja humanitarnih trka.

“Zahvaljujući ovom obećanju, moja sestra, Suzana G. Komen i danas daje svoj doprinos. Pre gotovo trideset godina, pre nego što ju je odneo rak dojke, Suzi me je navela da joj obećam da ću uraditi sve što je u mojoj moći da nađemo lek za ovu opaku bolest. To obećanje koje je jedna sestra dala drugoj postalo je osnova 'Suzana G. Komen' fondacije za lečenje”, rekla je ambasadorka Nensi Brinker.

Ovogodišnja trka je okupila više od 50.000 učesnika i prikupljeno je preko 6,1 milion dolara, od čega će 75 odsto biti iskorišćeno za programe borbe protiv raka dojke u oblasti Vašingtona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: