Uhapšen zbog skrnavljenja grobova

Somborska policija privela je B.Z. (41) iz Stapara, zbog sumnje da je tokom samo jedne noći srušio 713 nadgrobnih spomenika na groblju u tom mestu.

Izvor: B92

Subota, 06.06.2009.

11:30

Default images

Radio televizija Vojvodine je prenela da je B. Z. nadgrobne spomenike srušio u noći između 31. maja i 1. juna i da je reč o psihički nestabilnoj osobi, koja se trenutno nalazi na psihijatrijskom odeljenju bolnice u Somboru.

Pošto je po zvaničnom policijskom izveštaju uništeno od oko 200 spomenika, predstavnici mesne zajednice Stapar su sa sudskim veštakom prebrojali i fotografisali 713 oštećenih nadgrobnih spomenika.

Visina materijalne štete još nije utvrđena, kaže predsednica saveta Mesne zajednice Stapar Natalija Katanić.

“U Staparu postoje dva pravoslavna groblja, znači nema jevrejskog groblja, pomešane su informacije. Građani su nezadovoljni, uznemireni i zabrinuti. Ovo je jedan u nizu nedela koji se desio u poslednje vreme”, kaže ona.

“Građani Stapara ne čekaju da neko dođe da im sanira groblje, sve što mogu uradiće sami. Sinoć je doneta odluka da se organizuje radna akcija i sve je to bilo na inicijativu građana”, rekla je Katanićeva.

Skrnavljenje spomenika u Staparu osudili su svi. Građani kažu da ne mogu da veruju da se ovako nešto moglo dogoditi.

“To je strašno, to je kao Hirošima, plašim se da to nije možda neka poruka, jer 713 spomenika je srušeno”, kaže jedan od meštana Stapara.

“Spomenik moje pokojne sestre je porušen i nadam se da će država i vlasti nešto uraditi da se vandali pronađu”, rekla je za B92 jedna meštanka.

Gradska vlast najavila je da će uz podršku pokrajine nadoknaditi nastalu štetu i pozivaju i predsednika države i pokrajinske vlade da dođu u Stapar za zadušnice da vide nemerljivu štetu koja je naneta građanima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

19 h

Podeli: