Bomba u džamiji u Iranu

U eksploziji bombe u poznatoj šiitskoj džamiji u Zahedanu na jugoistoku Irana danas je ubijeno 30 i ranjeno 60 ljudi.

Izvor: Beta

Četvrtak, 28.05.2009.

19:34

Default images

Iranski mediji su preneli da se najverovatnije radi o samoubilačkom napadu i da nijedna grupa niti pojedinac, do sada nisu preuzeli odgovornost za napad. Napad je izvršen u pretežno sunitskom gradu Zahedanu kada se mnogo vernika nalazilo na molitvi unutar džamije, a na državni praznik posvećen prvom šiitskom imamu Ali Ebne-Aritalebu.

Kratko posle eksplozije iranske bezbednosne snage otkrile i neutralisale još jednu bombu u blizini iste džamije, javila je poluzvanična iranska agencija Fars.

U Iranu je u toku kampanja za predsedničke izbore koji su zakazani 12. juna na kojima će se sadašnji predsednik Mahmud Ahmadinedžad suočiti sa tri protivkandidata u borbi za novi mandat.

Grad Zahedan gde se dogodila eksplozija bombe, prestonica je iranske provincije Sistan-Balučestan koja se graniči sa Pakistanom u kojoj su česti sukobi između iranske policije i narkodilera ili ekstremista.

Poslednji bombaški napad u Zahedanu dogodio se pre dve godine kada je ubijeno 18 pripadnika Revolucionarne garde za koji je odgovornost preuzela pobunjenička grupa Džundalah koja se bori za prava sunitske većine u Iranu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: