Makedonija žali zbog odluke Sejdiua

Makedonska vlada izrazila je žaljenje što kosovski predsednik Fatmir Sejdiu nije danas došao u posetu Makeodniji.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.05.2009.

18:55

Default images

Sejdiu je sinoć otkazao posetu zato što je kabinet presednika Makedonije Đorđa Ivanova promenio karakter posete sa zvanične u radnu posetu bez državničkih i protokolarnih ceremonija.

Kosovska vlada saopštila je da je Kosovo prijateljska zemlja i partner Makeodniji i da se nada da će se susret održati u dogledno vreme i da ovaj slučaj neće uticati na dalje odnose.

U saopštenju makedonske vlade kaže se da je i Makedonija imala razumevanje za plan Martija Ahtisarija oko konačnog rešavanja statusa Kosova što je kasnije rezultiralo priznavanjem Kosova.

"Proceš demarkacije severne granice u delu Kosova je u završnoj fazi i nadamo se da će se saradnja sa Kosovom, odvijati u skladu s opredeljenom dinamikom a u interesu razvoja međusobnih odnosa i odnosa u regionu", navodi se u saopštenju.

I ministar spoljnih poslova Makedonije Antonio Milošoski izjavio je da je uspostavljanje diplomatskih odnosa nešto što traži određeno vreme.

"Siguran sam da ćemo zajedničkim dobronamernim naporima vlade Kosova i Makedonije i svih ostalih političkih subjekata uspeti da stvorimo uslove da što brže uspostavimo diplomatske odnose", rekao je Milošoski novinarima.

Iz kabineta presednika Đorđa Ivanova i danas je saopšteno da je poseta Sejdiua bila radna a ne zvanična i da nisu menjali karakter posete.

Sve partije Albanaca u Makedoniji danas su reagovale na nedolazak Sejdiua.

Ahmeti, lider Demokratske Unije za integracije koja je u vladi, izrazio nadu da će se uskoro uspostaviti diplomatski odnosi između dve zemlje. Opoziciona Demokratska partija Albanaca smatra da je nepozivanje Sejdiua u zvaničnu posetu poniženje Albanaca, a Nova demokratija smatra da Kosovo i Albanija treba da se na isti način ophode prema makedonskim zvaničnicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: